latinica  ћирилица
13/07/2018 |  18:36 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Načelnik Rudog izgubio podršku odbornika

Promjene u lokalnom parlamentu u Rudom, započete su tokom juna, a odnedavno načelnik ove opštine Rato Rajak izgubio je podršku odbornika. Skupštinska većina okupila se oko SNSD-a.

Gubitak podrške skupštinske većini nije tema po volji načelnika Rudog. Pobrinuo se da naša ekipa ugasi kameru i doslovno je istjerao iz kabineta u kojem je duže od decenije.

Ipak, uspjeli smo zabilježiti Rajakov odgovor na pitanje kako će opštinska uprava funkcionisati bez podrške skupštine: "Nećemo razgovarati nikako, nema to smisla, pitajte me za hidrocentralu, za granice,... ajde, mikrofon tamo, doviđenja."

Gro problema u Ruđanskoj vlasti, uzrokovano je bahatošću načelnika, kaže Goran Ćuviza iz Ujedinjene Srpske, posljednji od odbornika koji su se suprostavili Rajaku.

- Opozicija nije mogla doći do riječi, ja sam bio u vlasti, znam kako je. Kako će sada funkcionisati, da li će potpisivati skupštinske odluke, ne znam , kaže Ćuviza.

- Ljudi su ih napustili, ne bih ulazio u razloge, to bi trebalo pitati te ljude, dodaje NDP-ov Velibor Ćirović, predsjednik SO Rudo.

Imenovanje Ćirovića za predsjednika SO jedna je od prvih odluka skupštinske većine, ali i smanjenje plate i načelniku, njegovom zamjeniku kao i predsjedniku opštinske skupštine.

Zakonodavna vlast pokušaće saradnju sa načelnikom i, kako kažu, deblokirati saradnju sa Vladom RS, koja je kažu, ulagala i tokom Rajakovog mandata.

- Vladine investicije su rekonstrukcija puta Uvac – Dobrun, izgradnja stanice policije, rekonstrukcija Doma zdravlja, nabraja Milko Čolaković, predsjedavajući Kluba odbornika SNSD u SO Rudo.

Da varoš na tromeđi RS, Srbije i Crne Gore nije bez razvojnog potencijala, ali da izostaje inicijativa, projekti, tvrde i građani.

Mada se u budžet opštine Rudo sredstva ne prilivaju iz realnog sektora, jer privreda je gotovo zamrla, novac pristiže po osnovu naknade za potopljeno zemljište. No kapitalne investicije svedene su, tvrde odbornici, na asfaltiranje puteva, kojim Ruđani, nažalost, uglavnom odlaze.