X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
1411
07/08/2018 |  16:57 ⇒ 18:43 | Izvor: RTRS

Bogdanić u posjeti porodilištu u Derventi

Kraj ove godine novi je rok do kada porodilište u Derventi treba da obezbijedi neophodne uslova za funkcionisanje, kako ne bi bilo zatvoreno. Nakon sastanka s resornim ministrom, zaključeno je da je ovo porodilište na dobrom putu da opstane.

Tokom ove godine u porodilištu u Derventi obavljeno je 40 poroda, a još toliko, procjenjuje se, do kraja godine. To je samo jedan od razloga zbog kojih su nadležni preduzeli niz mjera da ovaj grad ne ostane bez porodilišta.

"Mi smo uradili dobar dio posla, poslali smo doktore na specijalizaciju, dio poslova što se tiče prostora takođe, što se tiče opreme, to je u toku. Tražili smo od ministarstva da nam produže rok do nove godine da ispunimo uslove neophodne za nastavak rada", ističe dr Šaran, direktor Doma zdravlja u Derventi.

Olakšavajuća okolnost je, prema riječima nadležnih, što je Dom zdravlja bez dugovanja. Većina uslova je već ispunjena, a u pomoć je priskočila Opština Derventa.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić rekao je da su u budžetu odvojili 150.000 KM za opremanje, a nešto je i u fazi nabavke.

"Na putu su da ispoštuju sve što je sadržano i u drugim porodilištima, ali u nekom blažem obliku, jer broj poroda ovdje će sigurno biti manji nego npr. u dobojskoj bolnici. Svakako, žena koja odluči da se porodi ovdje imaće sve jednako dobro opremljeno i stručan kadar", naglašava ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

Stanje i problemi u ustanovama socijalne zaštite s naglaskom na uvođenje novih usluga, tema je o kojoj se razgovaralo u Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju "Budućnost".

"Prije nekoliko mjeseci krenuli smo u uslugu ranog tretmana za slijepu i slabovidu djecu na području cijele Republike Srpske i ta usluga podrazumijeva da naš stručni tim dođe u porodice djece sa oštećenim vidom da uradi procjenu", kaže direktor Centra za djecu sa smetnjama u razvoju "Budućnost" u Derventi Vladan Popović.

Osim ove usluge, Centar planira da uvede i uslugu socijalne rehabilitacije lica s invaliditetom, za šta se očekuje saglasnost resornog ministarstva.