X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
07/08/2018 |  20:10 ⇒ 08/08/2018 | 07:22 | Autor: RTS

Haradinaj: Granice se mijenjaju samo ratom

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj napominje da se protivi podjeli Kosova ili "korekciji granice" sa Srbijom, dok predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači ističe da podržava "preispitavanje granica" sa Srbijom, jer to smatra "jedinom mogućnošću da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu".
Ramuš Haradinaj - Foto: RTRS
Ramuš HaradinajFoto: RTRS

"Granice se postavljaju ratom, samo će ih rat promijeniti. Svi Albanci bi voljeli da se Preševo pripoji Kosovu, ali znate da su granice postavljene sa ulaskom NATO, 10.000 ljudi je poginulo zbog tih granica, ne možete se igrati sa granicama", rekao je Haradinaj poslije sastanka vlade samoproglašenog Kosova.

Istovremeno, Tači poručuje da podržava "preispitavanje granica" sa Srbijom jer to smatra "jedinom mogućnošću da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu".

"Da budem sasvim jasan, ja sam vremenom odbacio opciju podjele i razmjene teritorija, ovdje pričam samo o preispitivanju, odnosno korekciji granice mirovnim putem i to za dobrobit Kosova", napisao je Tači na Fejsbuku.

Tači tvrdi da protivnici ovog prijedloga vrše propagandu za podjelu i razmjenu teritorija i navodi da u toj situaciji građani Kosova treba na referendumu sami da odluče ko je u pravu i koja je opcija u interesu Kosova.

Kako prenosi RTK2, Haradinaj je zahvalio komandantu američkih snaga Kfora Niku Dučiću, kojeg je nazvao "Amerikancem kosovsko-srpskog porijekla", na "dobro obavljenom poslu u blizini jezera Gazivode".