X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
1411
08/08/2018 |  10:03 | Izvor: SRNA

Očekivana inflacija u ovoj godini 1,6 odsto

U BiH se u ovoj godini može očekivati inflacija od 1,6 odsto na godišnjem nivou, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u svom biltenu "Autluk – perspektive".
Privreda - Foto: RTRS
PrivredaFoto: RTRS

Projekcija je zasnovana na osnovu očekivanja Evropske komisije za ovu godinu da bi stopa inflacije u EU trebalo da iznosi 1,9 odsto.

Od unutrašnjih faktora za projekciju inflacije uzeti su u obzir nastavak postepenog povećanja akciza na duvan i cigarete, poskupljenje određenih vrsta cigareta kao rezultat poslovne politike proizvođača, te poskupljenje tečnih goriva na osnovu usvojenih izmjena Zakona o akcizama.

Projekcije inflacije za period 2019-2021. godine bazirane su na sličnim pretpostavkama.

U narednoj godini raspoloživi podaci o kretanju cijena sirove nafte na svjetskom tržištu ukazuju na smanjenje od 5,9 odsto na godišnjem nivou, dok bi prema projekcijama Evropske komisije u EU inflacija mogla iznositi 1,8 odsto.

Uz stabilne cijene hrane na svjetskom tržištu, nastavak postepenog povećanja cijena cigarete u BiH i bez značajnijih promjena cijena komunalija, u narednoj godini očekuje se inflacija od 1,5 odsto.

U 2020. godini projekcija je da će nivo inflacije biti 1,6 odsto, a u 2021. godini 1,4 odsto.

Direkcija za ekonomsko planiranje navodi da svaka odstupanja od pretpostavljenih kretanja cijena domaćih i eksternih faktora koji determinišu cijene u BiH mogu uticati na ukupan nivo inflacije 2019-2021. godine, što su i rizici za date projekcije.