latinica  ћирилица
08/08/2018 |  12:59 ⇒ 13:00 | Autor: TANЈUG

Šta je Putin tražio od Trampa u Helsinkiju?

Predsjednik Rusije Vladimir Putin predstavio je predsjedniku SAD Donaldu Trampu tokom samita u Helsinkiju 16. jula niz konkretnih inicijativa u vezi sa kontrolom oružja – uključujući zabranu oružja u svemiru, piše "Politiko".
Putin i Tramp (Foto: Russia Today) -
Putin i Tramp (Foto: Russia Today)

U ruskom dokumentu pod naslovom "Dijalog o pitanju kontrole oružja", u koji je Politiko imao uvid, predlaže se produženje takozvanog Novog sporazuma o smanjenju strateškog oružja na još pet godina.

Istaknut je veliki broj područja u kojima bi dvije zemlje mogle da sarađuju kako bi smanjile opasnost od nuklearnog oružja i ponovo uspostavile bar dio izgubljenog međusobnog povjerenja, piše Politiko.

Dokument se bavi i rastućom tenzijom u istočnoj Evropi i sugeriše da Vašington i Moskva treba da "preduzmu mjere kako bi spriječili incidente dok sprovode vojne aktivnosti u Evropi, kao i da pojačaju povjerenje i transparentnost u vojnoj sferi", prenio je Tas.

Osoba koja je sajtu Politiko dostavila ovaj dokument, dobila ga je od ruskih zvaničnika koji su ga opisali kao ono što je Putin prenio Trampu u Helsinkiju.

Bijela kuća je odbila da komentariše ove navode i negirala je da je Tramp dobio ikakve papire.

"Tokom istorijskog sastanka između predsjednika Trampa i predsjednika Putina dvojica lidera su razgovarala o nizu tema, uključujući nuklearni arsenal koji kada se uzmu zajedno čine grubo 90 odsto cjelokupnog nuklearnog oružja", izjavio je portparol savjeta za nacionalnu bezbjednost Garet Markis.

Dodao je da nisu iskazane obaveze da se preduzmu bilo koje akcije, osim sporazuma da obje strane treba da nastave razgovore, prenosi Politiko.

"Predsjednik (Tramp) nije dobio bilo kakav pisani prijedlog od predsjednika Putina i nije dao bilo koji pisani prijedlog predsjedniku Putinu", rekao je Markis.