latinica  ћирилица
08/08/2018 |  13:56 | Autor: SRNA

Milić: Brčkalove tvrdnje - insinuacija i neistine

Direktor Fonda Penzijsko-ivalidskog osiguranja Republike Srpske Mladen Milić istakao je da su tvrdnje šefa Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslava Brčkala da penzije nisu povećane 20 odsto, već da se to odnosi samo na najviše penzije - klasična insinuacija i apsolutna neistina.
Mladen Milić - Foto: Screenshot
Mladen MilićFoto: Screenshot

"Po ko zna koji put u posljednjih nekoliko dana moram da reagujem na opšte nepoznavanje penzijskog sistema Republike Srpske i rada Fonda PIO Republike Srpske, jer je očito da neki, koji ni dvije i po godine nakon prelaska na trezorski princip poslovanja, još ne znaju da Fond nema račune u komercijalnim bankama, preko onih koji misle da je rad Fonda samo isplata penzija, a to predstavlja manje od jedan odsto svih poslova i zadataka koje svakodnevno obavljamo, do toga da sada imamo insinuacije i apsolute neistine da penzije nisu povećane 20 odsto, već da se to odnosi samo na najviše penzije", izjavio je Milić Srni.

On je naglasio da Fond PIO i Vlada Srpske iznose činjenice koje se očigledno nekima ne sviđaju i ne uklapaju u njihove planove.

"Ova vlada je u proteklih pet godina jedina na prostoru bivše Јugoslavije povećala penzije za 20 odsto, a da ih prethodno nije ni smanjivala. Penzije su povećane za sve korisnike prava bez izuzetka, po bilo kom osnovu od prvog do posljednjeg, a ne samo najviše, kako to tvrdi gospodin Brčkalo", podsjetio je Milić.

On je naveo da tu činjenicu veoma dobro zna svaki penzioner, te da bi bilo dobro da Brčkalo pita penzionere prvo u svojoj stranci, a potom i u svom komšiluku za koliko su im povećane penzije u posljednjih pet godina.

"Činjenice su neumoljive i PDP ne može nikako izbrisati istoriju kada su u periodu svoje vladavine, 2001. godine penzije smanjili za 50 odsto svim korisnicima i punih pet godina ime je trebalo da isplatu vrate na koeficijent jedan, odnosno na nominalni iznos visine penzije prema donesenim rješenjima", naglasio je Milić.

Brčkalo je ranije danas rekao da "dok se vlast hvali povećanjem penzija od više od 20 odsto zaboravljaju napomenuti da se to odnosi samo na najviše penzije, a takvih je u Republici Srpskoj najmanje".