latinica  ћирилица
08/08/2018 |  16:19 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Migrantska kriza je izmakla kontroli; protest Bišćana logična reakcija

U proteklih desetak dana, prema podacima kantonalnog MUP-a, u Unsko-sanskom kantonu registrovan je dolazak 1.241 migranta, tako da tu trenutno boravi 5.502 migranta. Zbog migrantske, krize grupa građana u Bihaću je za ponedjeljak zakazala proteste koje je podržao i gradonačelnik Šuhret Fazlić. Na eskalaciju migrantske krize upozorenje i sa političke scene Republike Srpske.

Migrantska kriza je izmakla kontroli, a ako vlasti na nivou BiH ne budu shvatile njenu dubinu, u neizvjesnost ulaze i domicijalno stanovništvo i migranti, što je put do potpune anarhije - izjavio je Srni potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić.

Špirić je upozorio da će se situacija u vezi sa migrantskom krizom razvijati po najgorem mogućem scenariju sve dok vlasti na nivou BiH ne budu shvatile njenu dubinu i dok ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić bude govorio da ništa nije ni haotično, ni dramatično.

"Da je kriza izmakla kontroli govori i spontano okupljanje građana najavljeno za ponedjeljak u Bihaću. Bliži se jesen i zima i u neizvjesnost ulaze i domicijalno stanovništvo i migranti. Naredna faza je da spontani protesti prerastu u samoorganizovanje građana, a da li će tome pristupiti i migranti ostaje da vidimo", rekao je Špirić.

Marko Vidaković, takođe, potpredsjednik SNSD-a, rekao je Srni da institucije Republike Srpske čine apsolutno sve što je u njihovoj nadležnosti da spriječe haos nastao usljed eskalacije migrantske krize , a koji su svojim neradom stvorile institucije BiH, pa je u tom pravcu, kako ističe, i formirano Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Srpske.

"Ono što im Republika Srpska može ponuditi i što treba da im ponudi jeste bezbjedan, human i brz prolaz bez nepotrebnog zadržavanja kroz teritoriju Srpske. Republika Srpska je dala svoj odgovor, sada su na potezu institucije BiH koje su na pitanju migrantske krize aposlutno podbacile", istakao je Vidaković.

Milorad Kojić iz Opštinskog odbora SNSD-a Srbac, kazao je za Srnu da je migrantska kriza u BiH eskalirala i da postaje dramatična, a u prilog tome govori i situacija u Bihaću, gdje su za ponedjeljak najavljeni protesti građana.

"Bihać je najočitiji primjer kako se treba štititi od ove krize u kojoj se našla cijela BiH. Samoorganizovanje građana na protestima pokazuje koliko su institucije BiH zakazale u rješavanju ovog problema. Sasvim je logična takva reakcija građana Bihaća kada institucije na nivou BiH zakažu i ništa ne preduzimaju da zaštite svoje građane i njihovu imovinu", rekao je Kojić.

Iako trend svakodnevnog dolaska novih migranata u Bihać i Veliku Kladušu stalno raste, u kantonalnom MUP-u kažu da je bezbjednosna situacija stabilna. U Bihaću ih je 4.163, dok je u Velikoj Kladuši registrovan boravak 1.178, a u hotelu "Sedra" ih boravi 140.