X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Hotel Vavilon
08/08/2018 |  20:18 | Autor: BETA

Dječaci spaseni iz tajlandske pećine dobili držaljanstvo, bili apatridi

Trojica dječaka koji su s drugim članovima omladinskog fudbalskog tima bili zarobljeni u pećini u Tajlandu, dobili su danas državljanstvo te zemlje, zajedno s njihovim trenerom.
Tajland: Јedan od dječaka prima državljanstvo (Foto: Chiang Rai Public Relations Office via AP) -
Tajland: Јedan od dječaka prima državljanstvo (Foto: Chiang Rai Public Relations Office via AP)

Njih četvorica su do sada bili apatridi nisu bili državljani nijedne zemlje, zbog čega su bili uskraćeni za neka osnovna prava, uključujući mogućnost putovanja van tajlandske provincije Čiang Rai u kojoj žive, navodi Asošiejted pres.

U toj oblasti žive nacionalne manjine koje vode porijeklo iz susjednog Mjanmara.

Apatridi u Tajlandu nemaju pravo glasa, kupovine zemljišta, legalnog zaposlenja, rada u određenim oblastima, a ne mogu slobodno ni da se kreću, navodi međunarodna organizacija za nadgledanje njihovog statusa.

Prema zvaničnim podacima, u Tajlandu ima 488.105 registrovanih apatrida, a njihov stvarni broj mogao bi da bude i do 3,5 miliona.

Dječaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener ostali su zaglavljeni u pećini 23. juna pošto su jake kiše dovele do povećanja nivoa vode i blokirale im put ka izlazu. Dramatičnu akciju njihovog spasavanja uz pomoć ronilaca pratio je čitav svijet.

Glavni trener u tom fudbalskom klubu Noparat Kantavong rekao je da je danas predao dokumentaciju i za preostalih sedam igrača tog kluba koji su apatridi.

"Srećan sam. Fudbal može da unaprijedi živote klinaca čije porodice nisu u najboljoj poziciji. Ako bi imali tajlandsko državljanstvo, mogli bi, ako ne žele da igraju fudbal, da polažu ispite za javne službenike ili da nađu dobar posao u oblasti koju su studirali", kazao je Kantavong.

Dječaci koji su danas dobili državljanstvo zahtjev su podnijeli prije nego što su ostali zarobljeni u pećini.