latinica  ћирилица
09/08/2018 |  11:32 | Autor: SRNA

Značajne investicije uložene u opštinu Srbac

Vlada Republike Srpske je po različitim osnovama iz Razvojnog programa i budžeta do sada u Srbac uložila oko 64 miliona KM, a ove godine je samo za sanaciju lokalnog puta Sitneši - Gornji Srđevići u dužini 8.500 metara izdvojila 726.967 KM, rečeno je Srni u opštini Srbac.
Srbac - Foto: RTRS
SrbacFoto: RTRS

Iz ove opštine su naveli da je Vlada za uređenje užeg gradskog jezgra Srpca i izgradnju parkinga između zanatskog centra i Ulice Mome Vidovića uložila 163.548 KM.

Vlada je, navode iz opštine Srbac, za projekat rekonstrukcije i modernizacije Sarajevske ulice izdvojila 315.830 KM, a za sanaciju drugih lokalnih puteva, rekonstrukciju i modernizaciju ulica izgradnju mostova, prilaza školama i opremanja istih, više od 285.000 KM.

"Za sanaciju zgrade Јavne ustanove 'Centar za socijalni rad Srbac' izdvojeno je 96.455 KM", istakli su u opštini Srbac.

Ove godine za projekat rekonstrukcije i modernizaciju lokalnih puteva u osam mjesnih zajednica u ruralnom području opštine Srbac obezbijeđeno oko 630.000 KM.

"Sredstva su obezbijeđena od Projekta razvoja ruralnog poslovanja - III komponenta Razvoj seoske infrastrukture, koji implementira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, a finansira Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede /IFAD/ uz učešće opštine Srbac i građana", rečeno je u Opštinskoj upravi Srbac.

Iz ove opštine su naglasili da je iz Fonda solidarnosti za obnovu Srpske opštini Srbac 2014. uplaćeno oko dva miliona KM, kroz platne kartice-vaučere 1,2 miliona KM za oko 300 poplavljenih domaćinstava, te oko 730.000 KM poplavljenim poljoprivrednicima, a nije izostala ni pomoć budžetu opštine", naveli su iz opštine Srbac.

U Vladi Republike Srpske Srni je potvrđeno da je po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta do sada u opštinu Srbac uloženo oko 64 miliona KM, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke /IRB/ plasirano je još oko 31 milion KM.

"U ovoj godini Vlada će uložiti još oko dva miliona KM za uređenje užeg gradskog jezgra, izgradnju lokalne putne infrastrukture i za rekonstrukciju zgrade Centra za socijalni rad", rekli su iz Vlade.

Za projekte koji se realizuju na području opštine Srbac iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske odobreno je oko 5,5 miliona KM, od čega oko tri miliona KM za izgradnju nove sportske dvorane.

Više od 23 miliona KM Vlada je uložila u sektor srbačke poljoprivrede gdje je registrovano više od hiljadu poljoprivrednih gazdinstava. Samo za podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela u opštini Srbac izdvojeno je oko 15 miliona KM, a za projekte zaštite od poplava više od pet miliona KM.

Kroz aktivnosti podrške privredi, među kojima su podsticaj izvoza, sufinansiranje preduzeća za proizvodnju tekstila, kože i obuće, na području Srpca je izdvojeno oko 2,4 miliona KM, a za subvencije električne energije za socijalno ugroženo stanovništvo oko 400.000 KM.

U saradnji sa Boračkom organizacijom, realizovani su brojni projekti, ukupne vrijednosti od 5,5 miliona KM, od kojih su najznačajniji stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida za šta je izdvojeno 1,3 miliona KM i zbrinuto 76 porodica.

"Prema podacima Vlade na području opštine Srbac nema stambeno nezbrinutih porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida", potvrdili su iz Vlade.

Kroz program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, u opštini Srbac zbrinuto je oko 1.500 radnika iz devet preduzeća, za šta je utrošeno 3,4 miliona KM, dok je kroz projekte zapošljavanja od 2007. do 2018. zaposleno oko 250 lica, za šta je izdvojeno gotovo milion KM.

Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida od 2006. godine do danas, u opštini Srbac zaposlene su 42 osobe sa invaliditetom, što je finansirano sa 120.000 KM.

Podrška Vlade ovoj lokalnoj zajednici nije izostala ni kada je riječ o zdravstvenom sektoru, te je za za izgradnju, sanaciju i opremanje ambulanti porodične medicine, nabavku sanitetskih vozila i unapređenje zdravstvene zaštite uloženo više od milion KM.

Prema podacima Vlade, u oblast prosvjete, po različitim osnovama, do sada je, između ostalog za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje školskih objekata, nabavku računara, te uvođenje informacionih sistema uloženo oko dva miliona KM.

Nije izostala podrška ni kada je riječ o razvoju porodice, omladine i sporta, te je za te namjene Vlada izdvojila više od 1,5 miliona KM. U okviru projekta Vlade Srpske "97 kuća za višečlane porodice iz Srpske" u opštini Srbac izgrađene su četiri kuće za porodice koje imaju petoro i više djece, a koje nisu bile stambeno zbrinute.

Odlukama Vlade, za izgradnju lokalnih, te rehabilitaciju magistralnih i regionalnih puteva izdvojeno je ukupno 21 milion KM.

Od 2006. do danas kroz različite projekte za održivi povratak obezbijeđeno je više od milion KM.