latinica  ћирилица
09/08/2018 |  12:37 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Dodik ne očekuje optužnicu protiv Dudakovića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Bijeljini da ne očekuje skoro podizanje optužnice protiv bivšeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i istakao da ne vjeruje u Sud i Tužilaštvo BiH.
Milorad Dodik (Foto: Milena Đorđević) -
Milorad Dodik (Foto: Milena Đorđević)

"Ne očekujem više ništa. Ne vjerujem u Sud i Tužilaštvo BiH, to su institucije napravljene da sude srpskom narodu, a ne Bošnjacima i zločincima kakav je Atif Dudaković", izjavio je Dodik novinarima.

Bivši komandant Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković i dalje je na slobodi iako se 7. avgusta navršilo tačno 12 godina otkako su televizije u Republici Srpskoj objavile video-snimke na kojima izdaje zločinačke naredbe i spaljivanje srpskih sela u jesen 1995. godine.

Riječ je o amaterskom video-snimku nastalom u okolini Gline i Dvora na Uni, 7. i 8. avgusta 1995. godine, na kojem se pripadnici vojnih formacija "Crne mambe" iz Hrvatske i odreda "Hamze" iz BiH najsurovije obračunavaju sa srpskim vojnicima i civilima koji tokom "Oluje" napuštaju Krajinu.

Snimak je prvi put emitovan 7. avgusta 2006. godine. Tadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik tri dana poslije podnijeli su dvije krivične prijave, jednu protiv Dudakovića i drugu protiv NN lica zbog ubistva jednog ili više pripadnika Vojske Republike Srpske ili Vojske Republike Srpske Krajine i paljenja i rušenja civilnih objekata.