latinica  ћирилица
09/08/2018 |  12:37 ⇒ 13:13 | Autor: SRNA

Usvojena informacija o izradi odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o izradi odgovora Republike Srpske na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za izradu mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.
Vlada RS - Foto: RTRS
Vlada RSFoto: RTRS

Vlada Republike Srpske je saglasna sa odgovorima na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za šest poglavlja i ekonomske kriterijume, koja se nalaze u prilogu informacije i čine njen sastavni dio, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

Riječ je o poglavlju 11 koje se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj, poglavlje 12 koje se odnosi na bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, 13 ribarstvo, 20 preduzetnička i industrijska politika, 24 pravda, sloboda i bezbjednost , 26 obrazovanje i kultura, te ekonomske kriterijume.

"Vlada Republike Srpske je saglasna da za odgovore iz ovog zaključka otpočne proces tehničke finalizacije, te zahtijeva da se tehnički finalizovani odgovori dostave na verifikaciju Vladi Republike Srpske prije njihovog upućivanja na prevođenje", navodi se u saopštenju.

Vlada Srpske usvojila je na današnjoj sjednici i Informaciju o procesu transformacije Јavne ustanove Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjaluci, te zadužila Dom da aktivnosti u procesu transformacije sprovede u skladu s predviđenom dinamikom u najboljem interesu djece i da o rezultatima redovno obavještava Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite zaduženo je da informiše Vladu Republike Srpske o aktivnostima u procesu transformacije.

Program "Transformacija institucija i prevencija razdvajanja djece od porodica" se realizuje u partnerstvu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i UNICEF-a BiH, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Ošti cilj Programa je da se omogući da djeca bez roditeljskog staranja, djeca pod rizikom od razdvajanja od porodica i djeca sa smetnjama u razvoju uživaju ista prava i imaju isti status kao i sva druga djeca, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U okviru ciljeva ovog Programa, izrađeni su Transformacijski i Operativni plan Doma čiji je cilj smanjenje broja djece bez roditeljskog staranja na rezidencijalnom smještaju, razvijanje novih usluga u sistemu socijalne, porodične i dječije zaštite u Republici Srpskoj, te podrška spajanju djece sa njihovim biološkim porodicama, imajući u vidu najbolji interes djece.

Uporedo sa procesom transformacije, aktivno se sprovode aktivnosti na razvoju hraniteljstva u Republici Srpskoj, koje uz usvojenje i smještaj u ustanovu socijalne zaštite predstavljaju oblike zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja. Promocija hraniteljstva se vrši pod sloganom "Svako dijete treba porodicu".

Usluge predviđene Transformacijskim i Operativnim planom obuhvataju osnivanje vrtića, uspostavljanje usluge "Predah", osnivanje resursnog centra sa savjetovalištem, prihvatilišta, dnevnog centra, stanovanja uz podršku i uspostavljanje usluge porodični saradnik - stručna služba za podršku porodici.

Realizacija Transformacijskog i Operativnog plana je planirana za period od ove do 2021. godine, o čemu će Vladu Republike Srpske informisati Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas i Informaciju o realizaciji projekta "Izgradnja fiskulturne sale i prostora uz salu Osnovne škole 'Petar Petrović Njegoš' u Istočnoj Ilidži" i ovlastila ministra prosvjete i kulture Srpske da potpiše ugovor o izvođenju radova sa najpovoljnijim ponuđačem, s ciljem realizacije projekta.

Zaduženo je Ministarstvo finansija da obezbijedi potrebna sredstva u iznosu od 1.185.485 KM sa PDV-om, za realizaciju projekta "Izgradnja fiskulturne sale i prostora uz salu OŠ 'Petar Petrović Njegoš', Istočna Ilidža".

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o usmjeravanju sredstava za izgradnju dječijeg vrtića u Aleksandrovcu, opština Laktaši, u iznosu od 800.000 KM, iz sredstava klirinškog duga.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o inicijativi za obilježavanje osam vijekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i projektima zaštite, naučne obrade i promocije pokretne srpske kulturno-istorijske baštine.

"Zadužuje se Ministarstvo prosvjete i kulture da u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za vjere sprovede aktivnosti definisane Programom obilježavanja osam stotina godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve za period od sljedeće do 2021. godine", saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da sukcesivno do 2021. godine obezbijedi sredstva za realizaciju planiranih projektnih aktivnosti.

Kako se nevodi u informaciji, osim vjerskog, manifestacionog, naučnog i kulturnog obilježavanja osam vijekova od uspostavljanja samostalne Srpske crkve, prioritetno i neophodno pokrenuti kapitalne projekte zaštite pokretne kulturno-istorijske baštine srpskog naroda i njegove crkve na prostoru Republike Srpske i Federacije BiH.

"Time bi samom obilježavanju samostalnosti SPC dali poseban pečat i dokaz o sopstvenoj samosvijesti i odgovornosti prema precima i budućim pokolenjima. Sa pripremama bi se otpočelo u 2018. godini, a jubilarne godine obilježavanja su 2019. i 2020. godina", navodi se u saopštenju.

Predloženo je pet projekata za koje su potrebna sredstva: obilježavanje osam vijekova samostalnosti SPC, restauracija, konzervacija, digitalizacija i naučna obrada starih srpskih rukopisnih štampanih knjiga sa prostora Republike Srpske i Federacije BiH, restauracija, konzervacija i naučna obrada pravoslanih ikona sa prostora Republike Srpske i Federacije BiH, obilježavanje 500 godina srpske štampe i srpske knjige - Goraždanska štamparija 1519-1523 i završetak radova na muzejima srpske pravoslavne crkve u manastiru Žitomislić, manastiru Gomionici, Eparhijskom muzeju Zvorničko-tuzlanske eparhije u Bijeljini i Eparhijskom muzeju Zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije u Trebinju /kompleks manastira Hercegovačke Gračanice/.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas i odluku o davanju saglasnosti za privatizaciju deset stanova izgrađenih i nabavljenih sredstvima Vlade Republike Srpske u opštini Modriča koji se koriste za alternativni smještaj izbjeglica i raseljenih lica i nalaze se na raspolaganju kod Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica.

Privatizacija stanova iz ove odluke vrši se otkupom u skladu sa Zakonom o privatizaciji državnih stanova.

Pravo otkupa ovih stanova imaju lica za koja je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, revizijom, utvrdilo da ispunjavaju uslove za korišćenje ovih stanova po osnovu prava na alternativni smještaj u skladu sa pozitivnim pravnim propisima, a isti su se izjasnili da žele otkup predmetnih stanova.