latinica  ћирилица
09/08/2018 |  16:00 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Dodik i Cvijanovićeva odgovorili Salkiću: Nema promjene naziva Republike Srpske

Predsjednik Milorad Dodik rekao je da je u naziv Republika Srpska ugrađen život 30.000 ljudi, ali i sav život i budućnost srpskog naroda i da je apsolutno nemoguće mijenjati ovo ime.

Predsjednik Dodik i premijerka Željka Cvijanović poručili su potpredsjedniku Srpske Ramizu Salkiću, koji je rekao da naziv entiteta treba mijenjati, da je Republika Srpska ustavna kategorija zapisana u Dejtonskom sporazumu i u ustavima i Srpske i BiH.

"Niti se on pita, niti on može da čak i pokrene inicijativu. To je notorna glupost sitnog malog političara. Ako se Salkiću ne sviđa naziv Srpska, ima mjesta gdje može biti", istakao je Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nema mjesta ni za kakvu promjenu naziva Republike Srpske, te poručila da je Srpska verifikovana Dejtonskim sporazumom "sa svojim imenom i prezimenom i svim onim što je važno za jednu republiku".

"Republika Srpska se zove jasno Republika Srpska i ostaće da bude Republika Srpska. Ona je otvoreno društvo za sve one koji u njoj žele da žive, koji poštuju zakone i Ustav Republike Srpske i BiH. Prema tome, niko nije ugrožen", izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Gradišci, na pitanje da prokomentariše inicijativu potpredsjednika Srpske Ramiza Saklića o promjeni naziva Republike Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da je funkcionera koji dolazi iz SDA, ali da, s druge strane, iako je to stav koji se koristi pred izbore, oni u stvari tako nešto i žele.

"Navikli smo na stalne atake na Srpsku, koji dolaze od predstavnika političkog Sarajeva, ali nažalost i onih koji svoje plate zarađuju u Srpskoj", navela je Cvijanovićeva, ocijenivši da je tužno da se za takve inicijative često nađu saradnici u okviru Republike Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da su inicijative poput Salkićeve "stvari koje izazivaju nered".