latinica  ћирилица
09/08/2018 |  18:02 | Autor: SRNA

Negativne posljedice sankcija i tarifa

Njemačke kompanije sve više osjećaju negativne posljedice politike sankcija američkog predsjednika Donalda Trampa, uključujući one protiv Irana, kao i tarifa na kojima Vašington insistira u trgovinskom sporu sa Kinom, saopštila su njemačka poslovna udruženja.
Njemačka zastava - Foto: ilustracija
Njemačka zastavaFoto: ilustracija

"Naravno da američka politika utiče na njemačku spoljnu trgovinu", rekao je Holger Bingman, šef trgovinske asocijacije BGA, dodajući da posebno teško prolaze pojedinačne kompanije.

"Apsolutno je neprihvatljivo da se američki zakoni primjenjuju van američke teritorije", rekao je on.

Bingman je apelovao je njemačku Vladu da tačno objasni kako misli da zaštiti njemačke firme nakon najnovijih sankcija Iranu, ističući da ako Berlin to ne uradi, njemačke firme će postepeno prestati tamo da posluju.

Folker Trejer /Volker Treier/, šef za spoljnu trgovinu u njemačkoj Trgovinskoj komori, rekao je da međunarodna atmosfera postaje sve složenija za njemačke firme.

On je naveo da američke mjere pogađaju njemačke trgovinske partnere, pa samim tim i njemačke kompanije, dodajući da ne treba biti optimista što se tiče izvoza.

Bingman i Trejer reagovali su na najnovije američke sankcije Rusiji, ali i mjere protiv Irana, kao i tarife i trgovinski spor SAD i Kine.