latinica  ћирилица
09/08/2018 |  18:51 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Sve više migranata u Semberiji i Banjaluci

Migranti su viđeni danas i u Banjaluci. Građani su ih uočili u naselju Starčevica, a u Policijskoj upravi kažu da ih nisu pronašli. Sve više migranata je i u Semberiji, odakle stižu sve glasniji apeli da se ovaj problem počne ozbiljnije rješavati.

Banjalučka policija, provjeravajući objavljene navode, danas je pojačano patrolirala ulicama Starčevice, ali nije primijetila migrante u ovom naselja. Nisu ih primijetili ni mještani s kojima smo razgovarali.

Iz Policijske uprave Banjaluka poručuju da će i dalje, u skladu sa zaključcima Koordinacionog tijela, pratiti situaciju na terenu. Dosadašnje iskustvo pokazalo je, kažu, da se migranti ne zadržavaju dugo na području koje oni pokrivaju.

"Na području Banjaluke evidentirana su 204 migranta, koji su bili samo u tranziciji i koji su se vrlo kratko zadržali na području PU Banjaluka", rekao je Duško Pena, zamjenik načelnika Policijske uprave Banjaluka.

Situacija u Semberiji bitno je drugačija. Do sada je, na području Bijeljine, registrovano više od 700 migranata, a nije rijetkost da oni, u grupama, lutaju okolnim selima, zbog čega su stanovnici sve više uznemireni.

"Nije nimalo prijatno i mislim da su građani opravdano zabrinuti. Јer zamislite da se u tim mirnijim mjestima, na periferiji, jedno jutro probudite i vidite deset nepoznatih ljudi, za koje ne znate ni ko su ni šta su, a pri tom su iz druge kulture", kaže Aleksandar Đurđević, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina.

Sve uznemireniji su i građani Bihaća, koji su za ponedjeljak najavili i proteste, zbog eskalacije migrantske krize.

Procjenjuje se da ih je u ovom gradu više od 5.000, a u Velikoj Kladuši još oko 1.500.

Sve to pokazuje koliko su instiucije BiH zakazale u rješavanju ovog problema, posebno Ministarstvo bezbjednosti i ministar Dragan Mektić, kaže SNSD-ov poslanik u PS BiH, Dušanka Majkić.

"Dva puta se skida tema migranata sa sjednice Savjeta ministara jer je on na godišnjem odmoru. Zamislite sutra da gori sve, a ministar otišao na godišnji odmor", naglašava Majkićeva.

Služba za poslove sa strancima u BiH je, od početka ove godine, registrovala 10.317 ilegalnih migranata.

Najviše je državljana Pakistana, zatim Sirije, Irana Avganistana i Iraka , dok je nešto manje državljana Libije, Alžira, Palestine, Maroka, Indije. Procjenjuje se da je stvarni broj mnogo veći, jer brojni migranti nisu registrovani.