latinica  ћирилица
10/08/2018 |  09:22 | Autor: Nezavisne

Tri ponude za gradnju bolnice u Doboju

Ako ne bude žalbenog postupka nakon otvaranja pristiglih ponuda i izbora najboljeg ponuđača, kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Doboju mogao bi da bude položen krajem ovog mjeseca ili početkom septembra, nadaju se u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i upravi bolnice "Sveti apostol Luka".
Doboj - Bolnica - Foto: RTRS
Doboj - BolnicaFoto: RTRS

U Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pristigle su tri ponude za realizaciju ovog kapitalnog projekta.

- Sada ide evaluacija ponuda i očekujem da će se krajem mjeseca ili početkom sljedećeg postaviti kamen temeljac i krenuti sa gradnjom - rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

- Vjerujem da neće biti problema u odabiru ponuđača, neće biti žalbi... Dvije kompanije iz Kine i koliko sam ja čuo jedna kompanija iz Njemačke su ponuđači, tako da su oni živo zainteresovani da ovdje budu partneri u ovom procesu - naveo je Milorad Živković, direktor bolnice "Sveti apostol Luka".

Bogdanić je podsjetio da će izgradnju nove zdravstvene ustanove finansirati Vlada Republike Srpske.

- Nije iz kredita, to ide iz budžeta Vlade u narednim godinama - rekao je Bogdanić.

Nova bolnica će biti građena uz magistralni put M17 u naselju Usora, koje je u katastrofalnim poplavama 2014. pretrpjelo veliku štetu, te je upravo zbog toga dijelom izmijenjen prvobitni projekat.

- Kada smo pravili prvi projekat, napravljen je projekat u kojem su bile predviđene i neke prostorije ispod zemlje, kao i manji broj kvadrata. Revizijom tog projekta napravili smo tako da se podigne nivo bolnice i da i najniža tačka neće više biti ugrožena od poplave - pojasnio je Živković.

Do izgradnje nove bolnice, usluge pacijentima pružaće stara dobojska Bolnica, koja obnavljanjem opreme nastoji da parira ostalim ustanovama.

- Ni za tri godine, koliko predviđamo da će trajati izgradnja bolnice, oprema neće zastarjeti i sigurno će biti jedan od glavnih dijelova pružanja zdravstvene pomoći - rekao je Živković.

Kakva je sudbina postojeće bolnice, izgrađene paviljonski davne 1952. godine, još nije utvrđeno.