latinica  ћирилица
10/08/2018 |  11:34 ⇒ 11:44 | Autor: SRNA

Medvedev: Pooštravanje sankcija Moskvi - objava ekonomskog rata

Moskva će bilo kakve sankcije Vašingtona usmjerene ka bankarskom poslovanju tretirati kao objavu ekonomskog rata, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.
Dmitrij Medvedev (foto: © Sputnik/ Alexander Astafyev) -
Dmitrij Medvedev (foto: © Sputnik/ Alexander Astafyev)

Medvedev je tokom posjete rezervatu Kronotski na ruskom poluostrvu Kamčatka rekao da će Moskva na takve mjere odgovoriti svim ekonomskim, političkim i drugim sredstvima.

"Ukoliko SAD uvedu nešto kao što je zabrana bankarskog poslovanja ili upotreba neke valute, tretiraćemo to kao objavu ekonomskog rata i moraćemo prikladno da odgovorimo, ukoliko je to potrebno. Naši američki prijatelji ne bi trebalo da se zavaravaju u vezi s tim", upozorio je Medvedev.

Medvedev je podsjetio da Rusija ima dugu istoriju "preživljavanja" ekonomskih sankcija i da nikada u prošlosti nije podlegla pritisku.

"Naša zemlja već stotinu godina živi pod konstantnim pritiskom koji se vrši sankcijama", rekao je ruski premijer i dodao da SAD i njihovi seveznici uvode sankcije kako bi smanjili globalnu konkurenciju, kao što je to slučaj sa udarom na izvoz ruskog gasa u Evropu.

Medvedev je podsjetio na činjenicu da SAD simultano uvode sankcije i Kini i da je cilj Rusije da se suprotstavi uvođenju sankcija, javila je "Raša tudej".

Stejt department je u srijedu, 8. avgusta, predstavio nove sankcije Rusiji, koje će na snagu stupiti 22. avgusta.

Sankcije će biti uvedene zbog navodne upotrebe nervnog agensa "novičok" u napadu na bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Јuliju u engleskom gradu Solsberiju.