latinica  ћирилица
10/08/2018 |  11:39 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Bočac: Do kraja mjeseca počeće čišćenje eko-mreže

U Eko-centru Bočac do kraja mjeseca trebalo bi da počne uklanjanje plutajućeg otpada zaustavljenog na eko-mreži na rijeci Vrbas.

Čišćenje eko-mreže preuzele su Hidroelektrane na Vrbasu, a uklanjanje za koje je potrebno tri mjeseca koštaće oko 55.000 KM.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologijuSrebrenka Golić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, obišli su teren i naglasili da je neophodno sa vlastima Federacije BiH dugoročno riješiti ovaj problem.

Golićeva je apelovala da svi građani koji žive uzvodno i nizvodno od rijeke Vrbas u FBiH ili Srpskoj povedu više računa o rijekama, jer je za otpad u Eko-centru Bočac uglavnom krivac ljudski faktor.

- Riječ je o kompleksnom problemu na koji se sad reaguje ad hok, ali bez sastanka i bez intervencije opština iz FBiH neće moći biti riješen - rekla je Golićeva i najavila da će se zbog toga razgovarati sa predstavnicima svih tih opština, kao i Vlade FBiH.

Radojičić je rekao da sedmicama traju pregovori o tome kako spriječiti da trenutno nakupljeni otpad probije mrežu i ode nizvodno.

- S obzirom na to da će Hidroelektrane na Vrbasu interventno priskočiti u pomoć, potrebni su dalji pregovori institucija u Republici Srpskoj i FBiH kako bi našli sistemsko rješenje - rekao je on.

Nedeljko Kesić, direktor Zavisnog preduzeća Hidroelektrane na Vrbasu, koje je izdvojilo sredstva za uklanjanje otpada, rekao je da za uklanjanje plutajućeg otpada, uz adekvatan nivo vode, potrebno oko tri mjeseca.

- S obzirom na to da je potrebno provesti zakonske procedure za izbor izvođača, očekuje se da će uklanjanje početi krajem avgusta ili početkom septembra - rekao je Kesić.