latinica  ћирилица
10/08/2018 |  12:00 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

U selu Lipa okupili se Srbi iz cijelog svijeta

U selu Lipa, nadomak Bosankog Petrovca, održan je tradicionalni sabor povodom slave hrama Svetog Pantelejmona.

Povratnika u ovo mjesto – nema. I oni koji bi to željeli, nemaju se gdje vratiti, jer za povratak nisu obezbjeđeni osnovni uslovi.

Okupili su se Srbi, sa sve četiri strane svijeta, da kako nalažu običaji i vjera, obilježe ovaj dan. Nekada puno selo, danas je pusto, bez vode i struje.

- Sve je spaljeno, srušeno, egzistencija nikakva i tu nemaš života - kaže Mare Zorić.

Mirko Balaban iz Bačkog Јarka kod Novog Sada napominje da su voćnjaci zapušteni, kuća nema.

Nažalost, povratnika u ovom mjestu nema. Do danas nisu dobili nikakvu pomoć da obnove svoje ognjište.

- Ne daju vlasti da se vratim, meni je žao što je to tako, u više navrata sam pokušao da obnovim, ali nismo imali uslov,  nekako ne daju da obnovimo svoje kuće i svoje ognjište - priča Mirko Romić.

Ipak, bez obzira na sve nedaće ovog kraja, nekadašnji mještani Lipe i ove godine okupili su se, povodom krsne slave hrama u ovom selu, Svetog Pantelejmona. I stari i mladi trude se da njihova djedovina, ne padne u zaborav.

- Tradicionalno se okupljamo svakog devetog avgusta, imamo naš zbor, naš Pantelindan, tu se okupe ljudi, porodice, ko se nije vidio 20, 30 godina sretnu se ovdje - ističe Ratko Cvijanović.

I sljedeće godine, na dan Svetog Pantelejmona, okupiće se ponovo prognani Srbi iz ovoga kraja i baš kao i ove obići porušena ognjišta i grobove predaka.