latinica  ћирилица
10/08/2018 |  12:31 | Autor: SRNA

Malešević: Hoćemo da zakon o ćirilici dobije potvrdu Ustavnog suda

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas u Banjaluci je formirana radna grupa za pripremu izrade zakona o ćirilici, koji će se raditi dugo jer Srpska želi zakon koji će biti usvojen u Narodnoj skupštini i dobiti potvrdu Ustavnog suda da je ustavan.
Dane Malešević - Foto: RTRS
Dane MaleševićFoto: RTRS

"Da je lako napraviti taj zakon Srbija bi to uradila za mjesec dana. Oni rade na tome oko dvije godine i taj akt još nije prošao parlamentarnu proceduru", rekao je Malešević novinarima.

On je naveo da je priprema zakona o ćirilici krenula od formiranja radne grupe u kojoj su i stručnjaci za jezik i istaknuti pravnici.

Na pitanje kako bi se trebalo odnositi prema ćirilici, Malešević je rekao da će se o tome više znati kada se uradi radna verzija zakona.

"Prođite kroz grad /Banjaluku/, pa ćete vidjeti šarenilo, iako su ćirilica i latinica ravnopravna pisma po Ustavu. Imate ćirilične natpise na Domu sindikata i još ponekoj ustanovi ili radnji, gdje je to čovjek iz nekih ličnih razloga stavio. Prođite Rusijom pa ćete vidjeti koliko ima latinice", sugerisao je Malešević.

Predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović rekla je nedavno da je u pripremnoj fazi zakon kojim bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u Srpskoj.

Ona je istakla da će Ministarstvo prosvjete i kulture biti predlagač ovakvog zakona.