latinica  ћирилица
10/08/2018 |  13:28 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Vukotić: Objavljivanje spiska sa 22.000 Srba mora da izazove kolektivnu reakciju

Predsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić izjavio je za Srnu da objavljivanje imena 22.000 Srba sa spiska koji je predsjednik Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić u julu predala njemačkom tužiocu mora da izazove kolektivnu reakciju u Srpskoj.
Duško Vukotić - Foto: SRNA
Duško VukotićFoto: SRNA

Reagujući na odluku Nezavisnog istraživačkog centra i portala "Slobodna Bosna" da objavljuju imena sa tog spiska, Vukotić je naglasio da se nada da će Narodna skupština poništiti nekada usvojeni izvještaj o Srebrenici, jer se, kako kaže, upravo na temelju tog izvještaja grade ovakve konstrukcije.

"Nakon odluke najvišeg zakonodavnog tijela Srpske, potrebno je kolektivno reagovati na ovo etiketiranje ljudi, jer pojedinačne reakcije nisu primjerene ovako problematičnom trenutku ni ovakvoj namjeri bošnjačke politike", rekao je Vukotić.

On je dodao da objavljivanjem spiska koji sadrži imena više od 20.000 ljudi, promoteri bošnjačke politike praktično sami sebe demantuju u tome da je Srebrenica genocidna namjera, jer kako navodi Vukotić, postavlja se pitanje kakva je to namjera u kojoj učestvuje preko 20.000 ljudi.

Predsjednik Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić predala je njemačkom tužiocu spisak sa 22.000 imena pripadnika Vojske Republike Srpske, koje dovodi u vezu sa zločinom u ovom gradu u julu 1995. godine.

Narodna skupština Republike Srpske u utorak, 14. avgusta, razmatraće na posebnoj sjednici Informaciju o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.