latinica  ћирилица
10/08/2018 |  15:15 ⇒ 11/08/2018 | 09:23 | Autor: RTRS

Uložena znatna sredstva za razvoj opštine Čelinac (FOTO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar finansija, Zoran Tegeltija boravili su danas u Čelincu, gdje su razgovarali s rukovodstvom ove opštine.

Vlada je, samo u ovom mandatu, u Čelinac uložila oko 20 miliona maraka, rekla je premijerka i najavila nova ulaganja.

Načelnik opštine Momčilo Zeljković istakao je da je Vlada Srpske, u posljednjih nekoliko godina, izdvojila je više od deset miliona maraka za najznačajnije projekte u ovoj lokalnoj zajednici: četiri miliona uloženo je u izgradnju nove osnovne škole, uređeno je korito rijeke Vrbanje, a građanima je, nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, dodijeljeno 2,5 miliona KM putem vaučera.

U znak zahvalnosti za sve što je Vlada dosada učinila za Čelinac, premijerki Cvijanović, povodom Dana i krsne slave opštine, uručena je Plaketa počasnog građanina. Načelnik opštine Momčilo Zeljković rekao je da je budžet opštine skroman i da bez pomoći Vladi ne bi bilo moguće realizovati ključne infrastrukturne projekte.

Premijerki Cvijanović uručena plaketa počasnog građšanina (Foto: RTRS)

Naredni veliki infrastrukturni projekat je izgradnja gradskog mosta, za koji je Vlada Srpske izdvojila milion, a Vlada Srbije još pola miliona maraka. Načelnik opštine, Momčilo Zeljković, istakao je da su ovo bila ogromna ulaganja, te da je Čelinac opština sa dosta skromnim budžetom i da bez podrške Vlade dinamika razvoja ne bi bila na današnjem solidnom nivou.

Premijerka je istakla da je Čelinac jedna od opština sa kojom Vlada ima najbolju saradnju, te da je opštinsko rukovodstvo aktivno i uvijek imaju spremne projekte. Posebno je pohvalila realizaciju pilot-projekta prelaska opštinskog Doma zdravlja na trezorski način poslovanja.

"Rekli su mi da su mnoge opštine imale bojazan kako će ovaj projekat funkcionisati. On savršeno funkcioniše i ovaj test na opštini Čelinac je pokazatelj za druge opštine da se ne trebaju bojati kada se poslovi uredno vode i kada imate način za uvođenje finasijske discipline", istakla je premijerka.

Sve ovo moguće je zahvaljujući i stabilnom političkom ambijentu, a u Čelincu vladajuću koaliciju čine iste partije kao i na republičkom nivou. Saradnja će, kažu, biti nastavljena i ubuduće.

Pobjeda na predstojećim izborima

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je danas u Čelincu da je cilj ove partije i koalicionih partnera pobjeda na predstojećim opštim izborima u BiH.

"Ovdje na lokalnom nivou koalicija savršeno funkcioniše i utvrdili smo izborne ciljeve. Veoma smo ambiciozni, što je zasnovano na realnim osnovama, a cilj u ovoj opštini jeste 65 odsto glasova", rekla je novinarima Cvijanovićeva nakon sastanka sa predstavnicima SNSD-a, DNS-a, SP-a i Ujedinjene Srpske.

Ona ja istakla da su u Čelincu koalicioni partneri apsolutno jedinstveni.

Cvijanovićeva je u Čelincu prisustvovala i proširenom sastanku sa rukovodstvom i članovima Opštinskog odbora SNSD-a.

"Želim da ohrabrim našu strukturu da bude mobilna, jaka, čvrsta i da vrlo jasno izlazi sa stavovima i razgovara sa našim građanima", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske do sada povećala penzije za 20 odsto i da će biti nastavljeno dalje.

Čelinac: Sastanak OO SNSD (Foto: RTRS)

"Donijeli smo zakone o povećanju plata, koje se odnosi i na realni, odnosno privatni sektor. Postigli smo rekordne pokazatelje kada je riječ o broju zaposlenih, a trend se nastavlja i ove godine i biće još bolje naredne godine. Imamo rekordne pokazatelje u privrednoj aktivnosti i pokrivenosti uvoza izvozom i to se nastavlja", podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da je povećan budžet za poljoprivrednike sa 60 na 71 milon KM, uvedena nova socijalna prava, riješena pitanja demobilisanih boraca, uveden materinski dodatak za nezaposlene porodilje, kao i pomoć za civilne invalide.

"Sasvim otvoreno kažem da članovi SNSD-a mogu pogledati građanima u oči, jer su naši ljudi i Vlada uradili ogroman posao. Bili smo suočeni sa brojnim pritiscima iz Sarajeva i međunarodne zajednice i blokirani od Saveza koji mijenja ime. Sada još ima 200 miliona KM koji nisu realizovani, jer to neće oni. Uprkos blokadama postigli smo odlične rezultate kao Vlada, ali i lokalne zajednice gdje imamo vlast", kaže Cvijanovićeva.

Ona kaže da SNSD zna šta i kako treba da radi.

"Dolaze nova povećanja penzija i plata. O narednim mjerama koje smo dogovorili sa poslodavcima neću da pričam, jer se obezvrjeđuju. Meni je važno da na sastancima sa socijalnim parterima to dogovorim. Izvjesnost i predvidivost su naše karakteristike. Nema više problema i neizvjesnosti i budžet je stabilan i nema stvari koja sada može da iskrsne kao problem. Republika ide naprijed i vjerujem da će nardne godine biti mnogo jača nego sada, jer imamo solidnu finansijsku osnovu za napredak i rast", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je Srpska zahvalna i Vladi Srbije zbog novca koji ulaže u Republici Srpskoj.

"Značajna je simbolika da Srbija ovdje ulaže i ima dobru saradnju sa vlastima u Srpskoj, što će biti nastavljeno i naredne godine", naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva sa  članovima OO SNSD-a Čelinac (Foto: RTRS)

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Čelinac Vlado Gligorić rekao je da je današnjim sastankom potvrđena dobra saradnja koalicionih partnera.

"Naš cilj na izborima jeste pobjeda, odnosno 65 odsto glasova u našoj opštini. To se odnosi i na pojedinačne funkcije i idemo prema pobjedi i stabilnoj skupštinskoj većini u Srpskoj i na nivou BiH", kaže Gligorić.

Član DNS-a Nedeljko Babić kaže da je zadatak članova ove partije, koje im je dalo stranačko rukovodastvo, da podrže kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i kandidata za predsjednika Srpske Željku Cvijanović.

"Oni rade non-stop i što bi mi kvarili ono što je dobro. Oni su dokazani, pokazani i najbolji i DNS to podražva. Koaliciona saradnja je odlična i vjerujem da će tako i ostati", rekao je Babić.

Gojko Dujaković iz Ujedinjene Srpske rekao je da koalicioni partneri funkcionišu dobro, što je vidljivo i iz realizacije značajnih infrastrukturnih projekata u Čelincu.

Član SP-a Dejan Kurtinović naveo je da će SP podržati kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i kandidata za predsjednika Srpske Željku Cvijanović.

"Podržaćmo ove kandidate, jer je vidljiv njihov rad. I SP ima kvalitetne kandidate na listama za predstojeće izbore", rekao je Kurtinović.