latinica  ћирилица
10/08/2018 |  15:45 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

I pored moratorijuma, nova zapošljavanja u bh. institucijama; prognoza - 23.000 zaposlenih

Predizborna godina idealna je za nova zapošljavanja, jer srećnici, uhljebljeni u bh. institucije, priliku da vrate dug imaće već u oktobru, na izborima. Tako je, i pored moratorijuma na zapošljavanje, Agencija za državnu službu BiH nedavno raspisala nekoliko konkursa za radna mjesta, između ostalih i u Predsjedništvu BiH. Prognozira se da će do kraja godine armija zaposlenih u institucijama BiH doseći 23.000, što izuskuje i veći budžet.

Predsjedništvo BiH iskazalo je potrebu za novim generalnim sekretarom, njegovim zamjenikom, te šefom službe za sjednice i stručnim saradnikom za informisanje. Radna mjesta su i u Ministarstvu finansija i trezora, Upravi za indirektno oporezivanje, Graničnoj policiji BiH, agencijama, institutima, službama. Ukupno 13 konkursa samo u posljednjem mjesecu.

Ali, to je tek početak. Okvirnim budžetom za period 2019 – 2021. iskazana je namjera da se dogodine za plate i naknade izdvoji 2,2 miliona više nego ove godine.

Naknade troškova zaposlenih u 2020. godini planirane su u iznosu 121,9 miliona maraka, što je u odnosu na 2019. godinu više za 0,4 miliona maraka, a u 2021. godini ova kategorija izdataka planirana je u iznosu 122,9 miliona, ili milion maraka više u odnosu na 2020. godinu.

Za Okvirni budžet BiH institucija za period od 2016 – 2021. godine, za 34 odsto veći od budžeta za 2018. godinu, moglo bi se reći da je spisak megalomanskih želja Savjeta ministara BiH, osim ako građanima, kako kaže profesor Izudin Kešetović, ne oporezuju i vazduh koji dišu.

"Kako očerupati gusku, a da ona ne gače? Ovde se čerupa narod. Imamo duplu državnu administraciju i trebalo bi razmišljati o tome da se ona smanji za 50 odsto. 300 miliona maraka - to je 300 miliona dodatnog tereta svim građanima BiH", ističe Kešetović.

Preporuke ekonomista nisu u skladu sa potrebama vladajućih struktura, a kod novih predizbornih zapošljavanja prećutni dogovori vladajućih u BiH institucijama lako se postižu. Јavnosti je sasvim jasno šta je posrijedi.

"Posebno je zanimljivo što su ta zapošljavanja intenzivirana u izbornoj godini. Političke stranke definitivno na taj način žele uposliti ljude koji će im biti oslonac i na izborima i uošte. Ako i ne budu na vlasti, imaće svoje ljude u institucijama, direkcijama... i tako nastaviti na određeni način da vladaju i imaju moć", naglasio je Ivica Ćavap iz Centra civilnih inicijativa.

Iz ministarstva finasija i trezora BiH tvrde da će okvir budžeta za finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznositi 966 miliona maraka, što je 16 miliona maraka više u odnosu na ovogodišnji budžet radi prenosa sredstava iz predhodne godine.

U odgovoru na naš upit potvrđuju da razlika od 312 miliona maraka plod želja i zahtjeva budžetskih korisnika. No, državne jasle teško mogu izdržati novopridošle službenike, što će biti breme za novu vlast, a prije svih za građane.