latinica  ћирилица
10/08/2018 |  15:47 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Ljubija: Izbjeglice koje muku muče sa dotrajalim krovovima, traže pomoć

Srpske porodice, raseljene tokom proteklog rata, a smještene već više od dvije decenije u Ljubiji kod Prijedora, mole nadležne da im hitno pomognu u sanaciji krova na stambenoj zgradi. Zbog dotrajale krovne konstrukcije i čestih i obilnih kiša, oštećeni su im stanovi, a najviše strahuju od požara, koje mogu izazvati neispravne elektro-instalacije.

Lavori i kante, koji skupljaju kišnicu, svuda su u stanovima. Kiša se slijeva niz zidove, uništeni su plafoni i namještaj... To je slika života nekoliko raseljenih srpskih porodica, smještenih u prijedorskoj Ljubiji. Kažu da njihov egzodus kao da još traje, ne zbog rata, već zbog očaja u miru. Plaše se da će zbog kiše doći do kratkog spoja na elektro-instalacijama i požara.

U kući Soke Bosančić stanje je katastrofalno. Krov prokišnjava pa voda kaplje preko sijalica i instalacija.

Kažu, postavljali su i najlon ispod dotrajalog krova, ali ne pomaže. Pljušti kao da su napolju. Obraćali su se resornom ministarstvu, ali za sada, pomoći nema.

Strahuju od jače kiše i pri svakom pljusku se pripremaju za bijeg, u slučaju požara. Nadležne mole za hitnu pomoć. Kažu, čekati se više ne može, jer kišna jesen kuca na vrata.