latinica  ћирилица
10/08/2018 |  16:05 | Autor: SRNA

Pšenica i ove sedmice najtraženija berzanska roba

Na novosadskoj Produktnoj berzi u ovoj sedmici najviše se tražila pšenica kojom se trgovalo po prosječnoj cijeni od 20,35 dinara /oko 0,17 evra/ po kilogramu s uračunatim PDV-om, što je u odnosu na prošlu sedmicu više za skoro 2,8 odsto.
Žetva pšenice - Foto: RTRS
Žetva pšeniceFoto: RTRS

Eksperti navode da je suša u EU, prije svega, u Francuskoj i Njemačkoj, umanjila prinos pšenice, što joj je podiglo cijenu, saopšteno je iz Berze.

Njihove su procjene da će u EU proizvodnja pšenice iznositi 136,6 miliona tona, a to je smanjenje od 15 miliona tona u odnosu na prošlu godinu, što je, prema navodima eksperata, najniža proizvodnja pšenice u posljednjih šest godina.

Eksperti napominju i da su obilne padavine u Rusiji, Ukrajini i Rumuniji negativno uticale na pšenicu i njen kvalitet, dok ništa nije bolja situacija ni "na drugom kraju svijeta" u Australiji, jer je i tamo suša uzela danak.

Na rast cijene pšenice bitno utiče i činjenica da zemlje koje su tradicionalni kupci ove žitarice, poput onih na sjeveru Afrike, ne žale novac za nabavku na svjetskom tržištu kako bi stvorili zalihe i obezbijedili svoje stanovništvo.

Kukuruzom se ove sedmice nije trgovalo, jer ponuđena cijena od 16 dinara /oko 0,13 evra/ za kilogram bez PDV-a nije našla kupce.

Zrno soje zabilježilo je pozitivan cjenovni trend poslije više od dva mjeseca konstantnog pada, te je tako prosječna cijena bila 40,65 dinara /oko 0,34 evra/ za kilogram sa uračunatim PDV-om i viša je za 1,26 odsto u odnosu na prošlu sedmicu.

Kada je riječ o raži, njome se putem Berze trgovalo po jedinstvenoj cijeni od skoro 17 dinara /oko 0,14 evra/ sa uračunatim PDV-om.

Ukupan promet na Berzi u tom periodu bio je 1.175 tona robe, čija je finansijska vrijednost iznosila oko 29,8 miliona dinara /oko 252.600 evra/, te je u odnosu na prošlu sedmicu količinski obim prometa manji za 28,57 odsto, a finansijski za 4,76 odsto.