latinica  ћирилица
11/08/2018 |  08:01 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Glamoč: Otkriven spomenik za poginule borce i civile

U porti Hrama Svete Trojice u Glamoču otkriven je i osveštan spomenik za 99 poginulih pripadnika Glamočke brigade Vojske Republike Srpske i 43 civila sa područja ove opštine koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Njegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Sergije osveštao je spomenik.

Prisustvao je i ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milenka Savanovića, kao i brojni zvaničnici iz Republike Srpske, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, srpskih povratničkih opština u Federaciji BiH i porodica poginulih boraca i civila.

- Nakon više od 20 godina od kraja ratnih sukoba u BiH, biće otkriven i osveštan spomenik za poginule pripadnike naše vojske koji su živote dali za slobodu srpskog naroda, što ne smije biti zaboravljeno, kao ni stradanje civila sa područja naše opštine -  rekao je ranije Srni paroh glamočki Slobodan Kljajić.

On je naglasio da je Glamočka brigada dala ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske.

"Otkrivanje spomenika značajno je i za sve nas koji sada u teškim uslovima živimo u Glamoču, jer će podsjećati na heroje koji su branili vjekovna ognjišta. Naša ljubav prema Glamoču ogromna je i tako mora i ostati", istakao je Kljajić.