latinica  ћирилица
11/08/2018 |  08:59 ⇒ 09:05 | Autor: SRNA

Počela likovna kolonija Rakani

U gradskoj galeriji u Novom Gradu je, izložbom radova nastalih u prošlogodišnjem sazivu, ozvaničen početak rada Likovne kolonije Rakani.
Rakani - izložba - Foto: SRNA
Rakani - izložbaFoto: SRNA

O stvaranju umjetnika na prošlogodišnjoj koloniji sinoć je govorio likovni kritičar Siniša Vidaković koji je istakao da svaka od kolonija nosi visokokvalitetan prizvuk umjetničke produkcije.

"Rakani 2017. su, po oprobanom receptu, u svoj saziv uključili 10 umjetnika mlađe i srednje generacije, koji su ponikli na različitim akademijama regiona, te su uspjeli da formiraju harmoničan prirodni diskurs raznorodnih karakternih i stvaralačkih potencijala", istakao je Vidaković.

Direktor kulturno-obrazovnog centra Dražen Babić kaže da ova ustanova pridaje veliku važnost likovnoj koloniji koja ima dugi tradiciju u Novom Gradu.

"Djela nastala u radu likovne kolonije su kulturno nasljeđe koje će trajati u budućem vremenu", kaže Babić.

Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač je otvarajući izložbu rekao da je Likovna kolonija Rakani jedna od najstarijih u regionu pokrenuta 1985. godine.

"Svake godine umjetnici ostavljaju radove koji su neprocjenljivo blago za buduće naraštaje", rekao je Lukač.

Pored rijeke Une 10 dana stvaraće slikari Savo Rupić, Dragana Lukić, Marija Novaković, Aleksa Milić, Јelena Ružojčić, Lazar Rodić, Marija Bjelošević, Sanja Stupar, Danijela Kolundžija, Darija Vujasin i Branimir Maksimović.