latinica  ћирилица
11/08/2018 |  13:34 ⇒ 14:31 | Autor: SRNA

U Glamoču otkriveno spomen-obilježje za poginule borce i civile

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i članovi porodica poginulih danas su u porti Hrama Svete Trojice u Glamoču otkrili spomen-obilježje za 99 poginulih pripadnika Glamočke brigade Vojske Republike Srpske i 43 civila sa područja ove opštine koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Spomen obilježje u Glamoču -
Spomen obilježje u Glamoču

Spomenik je osveštao Njegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Sergije, koji je rekao da narod Glamoča danas treba biti ponosan što je nakon dvije i po decenije dočekao da se podigne spomenik srpskim borcima i narodu ovog kraja koji su dali svoje živote za srpsku vjeru i otadžbinu.

"Naša vjera se nalazi i u istinskom i živom Bogu, upravo u onome za šta su oni dali svoj život, ali se naša vjera nalazi i na ognjištu, spaljenom i obnovljenom, sa kojeg kreće vjera i otadžbina", rekao je vladika Sergije.

Ministar Savanović poručio je okupljenima da će Vlada i institucije Republike Srpske, u okviru svojih mogućnosti, pomagati narod Glamoča, jer su svjesni da bez pomoći narod Glamoča neće imati održiv život na ovom prostoru.

"Bićemo otvoreni do kraja sa narodom Glamoča svjesni činjenice da su ovi borci i ovaj narod dali nemjerljiv doprinos za stvaranje Republike Srpske", istakao je Savanović.

Savanović je, u ime Vlade Republike Srpske i svoje lično ime, izrazio duboko poštovanje i neizmjernu zahvalnost za sve srpske borce koji su stradali u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša rekao je da je otkrivanjem ovog spomenika napokon ostvaren dugogodišnji san naroda Glamoča, na koji se čekalo dugo poslije rata.

"Naši borci dali su nemjerljiv doprinos za stvaranje Republike Srpske, jer su dali svoje živote", rekao je Radivojša.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da prisustvo velikog broja građana Glamoča ovom događaju pokazuje da je Glamoč živ i da to treba biti poruka Vladi Republike Srpske da pomognu ovom narodu.

"Glamoč treba da živi, ali mu treba i pomoći da živi", istakao je Savčić navodeći da se to odnosi na one ljude koji već žive na ovom području i one koji namjeravaju da se vrate.

Savčić je rekao da nije tačno mišljenje koje se proteže u dijelu srpske javnosti da je srpska vojska na ovom prostoru izgubila rat.

"U ratu se bitke dobijaju i gube. Ovo je jedna od izgubljenih bitaka, ali rat se nastavio do samog njegovog kraja i to posebno treba cijeniti, a u njemu je učestvovala Peta pješadijska glamočka brigada VRS", rekao je Savčić.

Vijence na spomenik poginulim borcima VRS u Glamoču položili su delegacije Vlade Republike Srpske, porodica poginulih i civilnih žrtava rata Glamoč, Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, te zavičajnih udruženja "Glamočko kolo" iz Banjaluke i Novog Sada.

Ovom događaju prisustvovali su i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, te pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Radovan Grajić.