latinica  ћирилица
11/08/2018 |  16:21 ⇒ 12/08/2018 | 14:48 | Autor: RTRS

Dodik pozvao lidere parlamentarnih stranaka na konsultacije; Opozicija bez odluke

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je lidere parlamentarnih stranaka na konsultacije pred posebnu sjednicu Narodne skupštine o Izvještaju o Srebrenici.

Dodik je konsultacije sazvao za ponedjeljak, 13. avgusta, dan uoči zasjedanja Parlamenta. SNSD očekuje da će se svi odgovorni zvaničnici odazvati pozivu. Opozicija poručuje da će se o dolasku izjasniti na vrijeme.

Na dnevnom redu posebne sjednice je pitanje od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku i za svih 22.000 ljudi na spisku, među kojima su i oni koji nikada nisu kročili na tlo Srebrenice, ali i oni koji ni na koji način nisu mogli da budu uključeni u bilo šta što se može nazvati zločinom, poručuju iz SNSD-a.

Značajno je, kažu, da sve stranke zauzmu jedinstven stav o ovom pitanju.

"Ne radi se o tome da neko želi da negira zločin, već da se utvrdi kompletna istina od početka do kraja rata. U tom smislu očekujemo i vjerujemo da će i opozicione stranke shvatiti ozbiljnost teme i da će dati sve od sebe da zauzmu stav. Ne zaboravimo da je današnja opozciija bila tad na vlasti, ali razumijemo pritisak međunarodne zajendice i evo prilike da to isprave", kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Ističući da je tema sastanaka od izuzetnog značaja za interese Republike Srpske, iz DNS-a potvrda da će se odazvati pozivu predsjednika Dodika.

"Mogu potvrditi, jer sam lično obavio kontakt, da će sastanku prisustvovati predsjednik NSRS i zamjenik DNS-a Nedeljko Čubrilović, koji će zajedno sa drugim učesnicima sastanka razmotriti sva otvorena pitanja vezano za dnevni red predstojeće sjednice i pretpostavljam da će donijeti zaključke zavisno od toga šta bude bilo predloženo", naveo je Marko Aćić, portparol DNS-a.

Šef sektora za medije SDS-a Stevan Salatić rekao je da je lider stranke Vukota Govedarica dobio poziv i da će na njega biti odgovoreno na vrijeme. Slično kažu i u PDP-u.

"Uz poziv na konsultacije kod predsjednika Republike nije stigao nikakav propratni materijal da bi se sastanak mogao pripremiti, niti stav Vlade, što je jako bitno. U međuvremenu će se odlučiti o odlasku na konsultacije", rekla je Anja Petrović, portparol PDP-a.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da još nije odlučio da li će se odazvati pozivu, te da sa Govedaricom i liderom PDP-a Branislavom Borenovićem treba da donese zajedničku odluku o konsultacijama.