latinica  ћирилица
21/08/2018 |  10:48 ⇒ 13:38 | Autor: SRNA

Prijedor- Tri ravnopravne nagrade za bijenale radova na papiru

Žiri Međunarodnog bijenala radova na papiru Prijedor 2018 dodijeliće tri ravnopravne nagrade autorima Vesni Dobričić iz Srbije, Ahmetu Sinasiju Isleru iz Turske i Kleu Vilkinsonu iz Australije.
Muzej Kozare Prijedor - Foto: arhiv
Muzej Kozare PrijedorFoto: arhiv

Žiri se ove godine opredijelio da, osim ove tri ravnopravne nagrade od po 500 evra, dodijeli posebna priznanja autorima Katarini Zrnić i Nataliji Kiš iz Srbije, te Beti Bricelj iz Slovenije, rekao je direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

- Na konkurs za Drugi međunarodni bijenale radova na papiru prijavila su se 163 autora iz 23 države, sa svih kontitenata osim Afrike, a od 296 radova, žiri je odlučio da na izložbi bude predstavljeno 115 autora sa 191 radom - naglasio je Radonjić i dodao da je ovo jedino međunarodno bijenale u Republici Srpskoj i jedinstveno u BiH.

On je izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesovanja likovnih umjetnika iz cijelog svijeta, kao i zbog toga što će umjetnička zbirka Muzeja sada biti bogatija za 124 nova rada.

Nagrade će biti uručene sutra na izložbi koja će od 20.00 časova biti otvorena u Muzeju Kozare, a dio radova biće izložen i u Galeriji "Sreten Stojanović".

Radonjić je podsjetio da su pravo učešća na Međunarodnom bijenalu radova na papiru imali likovni stvaraoci kojima je data potpuna sloboda izbora teme i tehnike, te da su na konkurs mogli da prijave najviše dva rada, i to isključivo u istoj izložbenoj kategoriji - slikarstvo, crtež i grafika, fotografija, primijenjena umjetnost i intermedija.

Radove je ocjenjivao međunarodni žiri u sastavu Majkl Nikson iz Velike Britanije, Ljiljana Subotić iz Srbije i Milivoje Unković iz BiH.