X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
24/08/2018 |  16:51 ⇒ 18:03 | Izvor: RTRS

U NUB RS promovisani zbornici "Kočić naš savremenik" i "150 godina Srpske čitaonice"

U okviru 53. Kočićevog zbora, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srpske promovisani su zbornici naučnih radova "Kočić naš savremenik" i "150 godina od Srpske čitaonice do Narodne i univerzitetske biblioteke".

Zbornik "Kočić naš savremenik" sadrži naučne radove s prošlogodišnjeg Kočićevog zbora, koji potvrđuju savremenost njegovog pristupa književnosti. Osim radova stručnjaka iz različitih domena istorije, zbornik sadrži i radove savremenih književnika.

"Mislim da smo uspjeli da obuhvatimo sve aspekte života i djela Petra Kočića, ne samo književni, već i antropogeografski dok je svojevremeno bio saradnik Јovana Cvijića, kao i politički dok je bio poslanik bosanskog Sabora", istakao je Berislav Blagojević, bibliotekar u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srpske.

Narodna i univerzitetska biblioteka je jubilej 150 godina od osnivanja Srpske čitaonice obilježila zbornikom, koji je objedinio sve dosadašnje relevantne naučne radove o ovoj instituciji. Sadrži faksimile iz sačuvane književne građe Srpske čitaonice i arhivski materijal koji su ustupile Srpska akadamija nauka i umjetnosti i Arhiv Јugoslavije.

"Nastojali smo da iz te građe pronađemo faksimile koji su zanimljiva svjedočanstva, tako da smo i njih, uz bogatu arhivsku građu, priložili u Zbornik. Nadamo se da će on podstaći istraživače na dalja istraživanja", rekla je Јelena Јanjić, bibliograf - savjetnik.

Centralni događaj Kočićevog zbora, Svečana akademija biće održana sutra u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.