latinica  ћирилица
02/09/2018 |  12:34 | Autor: SRNA

U škole u Srbiji polazi 344 djece migranata

U Srbiji je ove školske godine upisano 344 djece migranata koji će nastavu pohađati u 33 škole.
Migranti djeca (foto: www.slobodnarijec.me) -
Migranti djeca (foto: www.slobodnarijec.me)

U školu polaze djeca migranati smještena u centrima za azil i prihvatnim centrima kojima upravlja Komesarijat za izbjeglice i migracije Srbije. Sva ta djeca prošla su obavezan sistematski pregled, saopšteno je iz Komesarijata za izbjeglice i migracije.

Među djecom migrantima koja polaze u školu ima i 27 maloljetnika bez pratnje o kojima posebnu brigu vode nadležni centri za socijalni rad.

Škole koje primaju djecu migrante nalaze se u jedinicama lokalne samouprave u kojima su smješteni i centri za azil i prihvatni centri.

Nastavnici u tim školama prošli su obuku i upoznati su sa Stručnim uputstvom za uključivanje učenika izbjeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja koje je pripremilo Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

U saradnji sa Ministarstvom od ove godine će 33 mališana biti uključeno i u obavezno predškolsko obrazovanje koje će se održavati u prostorijama područnih škola, a ponegdje i u predškolskim ustanovama.

Srbija je jedna od rijetkih zemalja koja je u svoj obrazovni sistem uspješno uključila djecu migrante, zbog čega joj međunarodna zajednica, prije svega EU, odaje priznanje.

Fondacija "Cu či" pokloniće svim đacima migrantima, smještenim u centrima za azil i prihvatnim centrima, rančeve za knjige, sveske i školski pribor.

U pet stalnih centara za azil i 10 prihvatnih centara ukupno se nalazi 3.360 migranata većinom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije.