latinica  ћирилица
06/09/2018 |  18:00 | Autor: SRNA

Evropska komisija najavljuje nove mjere u vezi sa migrantima

Evropska unija najaviće planove naredne sedmice u cilju jačanja spoljnih granica bloka i motivisanja drugih zemalja da učine više u vezi sa migrantima.
Migranti - Foto: TANЈUG
MigrantiFoto: TANЈUG

Ovi planovi predstavljaju posljednji napor Evropske komisije predvođene Žan-Klodom Јunkerom da pojača politiku po tom pitanju koje je podijelila Evropu još 2015. godine kada je na evropski kontinent stiglo više od milion izbjeglica i migranata.

Јunker će, takođe, predložiti više mogućnosti za migrante da legalno uđu u EU, uključujući dobijanje studentskih ili radnih viza. On će ovo reći u svom posljednjem govoru o Stanju unije pred Evropskim parlamentom 12. septembra, nakon čega će se povući.

Komisija će iznijeti prijedloge kao što je jačanje mandata agencije EU za kontrolu granica "Fronteks".

U isto vrijeme Austrija, koja je trenutno predsjedavajući bloka, pokušava da riješi neslaganje među članicama u vezi sa migrantima koji dolaze morskim putem.

Prema prijedlogu Beča, koji je nazvan "obavezna solidarnost", članice EU mogu da prihvate migrante i izbjeglice, obezbjede eksperte ili opremu za spoljne granice EU ili da daju doprinos na drugi način.

Ovim planom ne zahtijeva se od svih zemalja članica da prime izbjeglice.