latinica  ћирилица
07/09/2018 |  09:08 | Autor: sputniknews.com

Novosti: Englezi stigli na Kosmet da špijuniraju Vučića

Operativna grupa britanske obavještajne službe MI 6 u srijedu je iz Makedonije prebačena na Kosovo i Metohiju, i to isključivo zbog dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, otkriva dobro informisan izvor iz obavještajnih struktura.
Prisluškivanje - Foto: ilustracija
PrisluškivanjeFoto: ilustracija

Kako prenose izvori Novosti, Vučićeva posjeta spada u visokorizične i za nju su, i politički i bezbjednosno, veoma zainteresovane razne strukture, ne samo sa ovih prostora, nego i iz svjetskih centara moći. A posebno britanske obavještajne službe, čiji operativci već duže imaju pojačan angažman na ovim prostorima.

Prema informacijama lista, za dvodnevnu posjetu Vučića KiM na noge su podignute sve srpske službe bezbjednosti, ali i međunarodne snage u pokrajini. Trase kojima se bude kretao Vučić i sva mjesta koja će posjetiti obezbjeđivaće pripadnici Kfora i "Kosovskih policijskih snaga". U vazduhu će sve vreijme posjete biti dva helikoptera Kfora, a još dvije letjelice sa sanitetskim materijalom biće u pripravnosti.

Stručnjak za bezbjednost Božidar Spasić kaže da je posjeta bezbjednosno izuzetno složena, ali smatra da predsjednik Srbije nije ugrožen i da će sve proći bez incidenata.

- Naravno, nikad niste potpuno sigurni, jer uvijek postoje grupe koje su van kontrole ili su pod kontrolom nekih moćnih faktora. Postoje velike službe, poput britanske, kojima ova posjeta nije u interesu i koje mogu da zakomplikuju stvari. Ipak, imajući u vidu da ovu posjetu nije odobrila Priština već međunarodne snage na KiM, očekujem da će one i učiniti sve da ne bude nekih nepredviđenih situacija - kaže Spasić.

Kriminolog Zlatko Nikolić upozorava da poruke koje stižu iz Prištine poput one da bi "Vučić moga da prođe kao Đurić" podgrijavaju atmosferu, koja je slična onoj pred odlazak srpskog predsjednika u Potočare gdje je jedva izbjegao linč.

- Matrica je ista i sve ukazuje na to da se sprema sličan scenario. Vjerujem da su i naše službe, ali i međunarodni faktori izvukli pouke iz Potočara i da će učiniti sve da ne bude neugodnih situacija - rekao je Nikolić.