latinica  ћирилица
07/09/2018 |  09:17 | Autor: SRNA

DŽaferović za 18 godina iz budžeta naplatio milion maraka

Kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović od 2000. godine iz budžeta institucija BiH naplatio je 946.105 KM, a do kraja ovog mandata na poziciji zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH naplatiće još 34.000 KM, piše "Dnevni avaz".
Šefik DŽaferović - Foto: SRNA
Šefik DŽaferovićFoto: SRNA

List navodi da je DŽaferović "vječiti budžetlija" koji je obavljajući razne funkcije u parlamentima na federalnom i na nivou BiH, svoj uspon ka prvom milionu počeo prije 2000. godine, jer je već 1996. godine izabran za predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, a ujedno i za delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Politički analitičar Esad Bajtal pita kako je moguće da neko ko je učestvovao u stvaranju ovako upropaštenog društva u ekonomskom, privrednom socijalnom i političkom smislu sada želi da bude na njegovom čelu.

"Kako može preuzeti na sebe ulogu nekoga ko će biti u vrhu jednog društva, a da pri tome nema neophodna iskustva i kvalifikacije te vrste? Kako i šta se može obećati građanima, a da to obećanje bude ozbiljno do te mjere da mu se može vjerovati?", pita Bajtal.

Na DŽaferovića i na njegovu sumnjivu ratnu prošlost konstantno su upozoravali i poslanici Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu, koji su bojkotovali sjednice ovog doma u vrijeme kada je DŽaferović obavljao funkciju predsjedavajućeg.