latinica  ћирилица
07/09/2018 |  10:47 ⇒ 11:05 | Autor: SRNA

Počinje 47. Brankovo kolo

Јedna od najvećih pjesničkih manifestacija u Srbiji, 47. Brankovo kolo, počinje danas u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, a biće u znaku 135 godina od prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo.
Brankovo kolo - Foto: ilustracija
Brankovo koloFoto: ilustracija

U 30 raznovrsnih programa, u 10 deset različitih ambijenata i prostora, nastupiće oko stotinu pjesnika, saopšteno je iz Brankovog kola.

Pjesnici će nastupati na svečanom otvaranju i zatvaranju 47. Brankovog kola, zatim u programima "Pjesnički miting", "Pjesnički maraton", "Pjesnička čitanja", "Pjesničko natpjevavanje", "Poezija pod čašom", "Govorim pjesnike","Pjesnički turnir u šahu" i drugi.

Prije otvaranja, po tradiciji, biće služen parastos Aleksiju /Branku/ Radičeviću u Crkvi Svetog oca Nikolaja u Sremskim Karlovcima, gdje će učestvovati episkop sremski Vasilije, karlovačko sveštenstvo i mladi bogoslovi.

Manifestaciju će novom besjedom o Branku Radičeviću otvoriti književnik Milisav Savić i tom prilikom biće mu dodijeljeno visoko priznanje Brankovog kola, "Statueta Branka Radičevića", rad Јovana Soldatovića.

Međunarodna nagrada "Branko Radičević" biće svečano uručena ruskoj pjesnikinji Olgi Martinovoj, kojoj je za tu priliku, kao oblik nagrade, Brankovo kolo štampalo knjigu pjesama i eseja "Poruka u boci" u prepjevu Verice Tričković.

Martinova će, između ostalog, recitovati antologijsku Brankovu pjesmu "Kad mlidijah umreti" u prepjevu Ane Ahmatove.

"Velika povelja Brankovog kola", za životno djelo, ove godine biće uručena Veri Kovač Vitkai i Vitomiru Vici Dardiću.

Biće uručena i nagrada "Stražilovo" Perici Markovu, Ivani Stojić, Ireni Plaović i Milošu Puđi, te predstavljeni i aktuelni dobitnici "Pečata varoši sremskokarlovačke" Vladan Rakić i Milan Pađen.

U okviru dvodnevnog 26. Filozofskog simpozijuma na Brankovom kolu o temi "Pojam uzročnosti" učestvovaće filozofi raznih generacija.

U okviru ciklusa "Nematerijalno kulturno nasljeđe" biće organizovan program "Srpska narodna pjesma u Vojvodini staroj", sa gajdašem Maksimom Mudrinićem, koji će izvesti čuvenu Zmajevu pjesmu "Brankova želja", napisanu 1877. godine.

U okviru programa "Hrišćanske teme" biće govoreno o smislu zemaljskog života, a biće održan i pomen srpskom eruditi Vladeti Јerotiću, velikom prijatelju i graditelju Brankovog kola, koji je trebalo da govori o ovoj temi.

Na 47. Brankovom kolu nastupiće i veliki broj mladih umjetnika, a programi će biti izvedeni u svečanoj sali i spomen-biblioteci Karlovačke gimnazije, na vrhu Stražilova pored groba i starog spomenika Branku, pored "Brankovog čardaka" i novog spomenika na Stražilovu, u Karlovačkoj bogosloviji, u Crkvi Svetog oca Nikolaja u Sremskim Karlovcima, Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, u Muzeju Vojvodine, u novosadskim gimnazijama, "Zmaj Јovinoj" i "Isidora Sekulić".