latinica  ћирилица
07/09/2018 |  13:26 | Autor: SRNA

Svi protiv Trampa, a rezultat i dalje neizvjestan

Američki predsjednik Donald Tramp medijski je najsatanizovaniji političar u modernom dobu, o njemu je u SAD i na Zapadu objavljeno mnogo više negativnih komentara nego o ruskom lideru Vladimiru Putinu ili raznim islamskim terorističkim frakcijama, navode nezavisni portali.
Donald Tramp, predsjednik SAD-a (foto:  AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais) -
Donald Tramp, predsjednik SAD-a (foto: AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais)

Od vremena predizborne kampanje za predsjednika SAD, kada se borio za nominaciju Republikanske stranke, preko duela sa Hilari Klinton i polaganja zakletve - Tramp se svaki dan suočava sa novom političkom ili medijskom "bombom", koja treba da ga dezavuiše ili natjera da podnese ostavku.

Tu su bezbrojne afere sa ženama "sumnjivog morala", koje se nakon 20 godina naglo pojavljuju u javnosti sa nizom optužbi koje često nisu dokazive ili pravno validne, ali redovno dobijaju pažnju čak i najvećih američkih novinskih kuća, koje daju veliki novac za intervjue sa njima.

Stalne su i optužbe na račun Trampa da je "ruski čovjek", pokretanje niza komisija, na parlamentarnom i najvišem bezbjednosnom nivou koje to treba da dokažu.

Štampane su mnogobrojne knjige i svjedočanstva bivših Trampovih prijatelja ili saradnika, u kojima je on redovno prikazan kao nesposoban, mantalno neuravnotežen i opasan.

Sve je više filmova koji ga tretiraju kao najveću opasnost za čovječanstvo - dokumentarista i oskarovac Majkl Mur upravo je promovisao film "Farenhajt 9/11", što je aluzija na dan Trampovog stupanja na dužnost predsjednika SAD i poređenje sa rušenjem kula bliznakinja u Njujorku 2001. godine.

Mur u tom filmu Trampa čak poredi sa nacističkim vođom Adolfom Hitlerom.

Najveće svjetke novinske i internet stranice od Trampa su napravile "zlog momka" koji prijeti da sruši svijet.

Ipak, sva ta medijska propagnada i dalje ne garantuje ne samo Trampov impičment /smjenu ili ostavku prije kraja mandata/, već ni njegov siguran poraz na narednim izborima.

SAD nikada ekonomski nisu bolje stajale nego u Trampovom mandatu. Nezaposlenost je postala gotovo statistička greška, pa se bilježi rast zaposlenosti i u crnačkim zajednicma, u kojima je Tramp prokazan kao rasista.

Sa Meksikom je postignut ekonomski sporazum, zid na granici američko-meksičkoj nije podignut, ali je uspostavljena veća kontrola.

Tramp na unutrašnjem planu ispunjava svoj predizborni moto "Prvo Amerika" štiteći američke proizvođače, a time i radna mjesta Amerikanaca, dok je ulazak migranata iz muslimanskih zemalja više kontrolisan.

Vojska bilježi nikad veći budžet, a dogovor sa Sjevernom Korejom je postignut iako to niko nije očekivao. Tramp je cinično poručio da bi neki drugi političari već bili kandidovani za Nobelovu nagradu /aludirajući na Baraka Obamu/.

Politički analitičari, čak i oni koji nisu naklonjeni Trampu, sve to objašnjavaju činjenicom o kojoj glavni američki mediji uglavnom ćute, a to je da je došlo do promjene svijesti birača. Odnosno da politička propagnada, manipulacije zabavnim sadržajima, i "američki način života" više nisu dovoljni.

Nezadovoljstvo strukturom i stilom politike u Vašingtonu otelo se kontroli medija i pokazalo da su želje onih koji imaju moć i vlast u velikom raskoraku sa realnošću.

Medijske ankete i rezultati izbora prije dvije godine otkrili su taj jaz, a Tramp je označen kao "prst u oku" američke administracije i stratega sistema.

Zbog toga ni činjenica da je Tramp, sa privatnim životom i svojom politikom, izložen stalnoj medijskoj salvi takozvane unutrašnje države, odnosno stratega sistema, nije garant za njihovu pobjedu.

Јedan broj političkih analitičara smatra da sadašnjeg predsjednika SAD može da pobijedi samo neki "inovativniji Donald Tramp".