latinica  ћирилица
07/09/2018 |  14:44 | Autor: B92

Mogerinijeva najavila novi sastanak

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izrazila je uvjerenje da će predsjednici samoproglašenog Kosova i Srbije nastaviti dijalog.
Federika Mogerini (Foto:Tanjug, AP/Yves Logghe) -
Federika Mogerini (Foto:Tanjug, AP/Yves Logghe)

Ona se nada i da će oni u narednim mjesecima postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Pošto danas nije održan zajednički, trojni sastanak sa predsjednicima Srbije i samoproglašenog Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, Mogerinijeva je navela da će sazvati sljedeći sastanak na visokom nivou u dijalogu prije ministarskog sastanka Generalne skupštine UN, koji se održava posljednje nedjelje u septembru.

Mogerinijeva je navela da se sastala pojedinačno s predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem, i dodala da "teškoće ostaju", saopšteno je u Briselu.

"Sazvaću u Briselu novi sastanak na visokom nivou u dijalogu prije ministarske nedjelje Generalne skupštine UN da spojimo dvije strane da unaprijedimo rad na sadržaju sporazuma", navela je Mogerinijeva u saopštenju.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prethodno je rekao da Vučić danas u Briselu neće razgovarati s predstavnicima Prištine.

Đurić je rekao da "nema ni najmanjih uslova da se nastavi dijalog" i optužio Prištinu da je posljednjih dana pokušala da spriječi posjetu Vučića Kosovu i da obezvrijedi svaki srpski interes na Kosovu.

Mogerinijeva je rekla da je tokom prepodneva u Briselu održala nekoliko rundi razgovora u "bilateralnom formatu o svim pitanjima na stolu" sa Tačijem i Vučićem.

- Teškoće ostaju. Imam povjerenja u punu posvećenost oba predsjednika da nastave proces i u narednim mjesecima postignu pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, u skladu s međunarodnim pravom - navela je Federika Mogerini u saopštenju.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič je pojasnila da se ministarska nedjelja Generalne skupštine UN održava posljednje nedjelje u septembru.