latinica  ћирилица
07/09/2018 |  17:53 ⇒ 08/09/2018 | 08:22 | Autor: RTRS

Stanje sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu demantuje Mektića

Nakon redovnog sastanka Operativnog štaba za praćenje ilegalnih migracija, ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mekić, rekao je da se u Unsko-sanskom kantonu broj migranata drastično smanjio, i da ih je tamo trenutno oko hiljadu i po. Kako je rekao, većina ih je uspjela da se domogne Hrvatske i Evropske Uniije. Mektića, ipak, demantuju podaci Kantonalnog Mupa, ali i stanje na terenu.

Od početka godine, policija Unsko sanskog kantona evidentirala je 6.215 migranata, od čega 5.118 u Bihaću i 1.097 na području Velike Kladuše. Danas, migranata je nešto manje, međutim, prema podacima kantonalnog MUP-a, ne može se govoriti o iznenadnom i drastičnom smanjenju njihovog broja.

"Tačan broj migranata koji se nalaze na području grada Bihaća i Velike Kladuše ne raspolažemo, a po našoj slobodnoj procjeni, broj migranata kreće se od 3.000 – 3.500 na području grada Bihaća i oko 500 migranata na području Velike Kladuše". rekli su iz MUP-a USK.

Migranti ne mogu ni u Hrvatsku, jer je pripravnost cijelom dužinom granice sa BiH podignuta na najviši nivo. U to se uvjerila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je pretprošle noći posjetila mjesta na granici koje migranti iz BiH najčešće koriste pri pokušaju ilegalnog prelaska. Hrvatski policajci raspolažu čak i termovizijskim kamerama i dronovima.

"Došla sam namjerno u obilazak noćne patrole da vidim malo kakav je rad u ovim otežanim uslovima, pogotovo sad kako krećemo ka ranoj jeseni kada će uslovi biti sve složeniji. Dojam je izvrstan", rekla je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

A da je prelazak hrvatske granice gotovo nemoguća misija tvrde i migranti. Mnogi od njih bezuspješno su pokušali i više od 10 puta.

"Pokušao sam pet puta. Međutim, svaki put su me uhvatili, pretukli i vratili nazad", izjavio je Vadia Gazia iz Sirije.

"Pokušala sa dva puta. Moja majka je uspjela da pređe, ali policija je uhvatila mene, brata i oca, i vratila nas nazad", kaže Јasmin Mohamed iz Iraka.

"Hodao sam debet dana, i krio se u šumama. Međutim, u unutrašnjosti Hrvatske policija me je primijetila i deportovala", rekao je Kišam Adam iz Sirije.

Podaci MUP-a govore i da u ovaj kanton dnevno pristiže između 50 i 60 migranata. Broj više nije važan, kažu stanovnici, veća briga je bezbjednost.

Zbog protivljenja lokalnih vlasti da se migrantski centar formira u napuštenom pogonu preduzeća Agrokomerc, najveći broj migranata iz Velike Kladuše i dalje je smješten u privremeno šatorsko naselje Trnovi.