latinica  ћирилица
07/09/2018 |  18:11 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Više od 450 stručnjaka učestvuje na Međunarodnom kongresu Medicinskog foruma

Više od 450 stručnjaka iz 20 zemalja učestvuje na 9. Međunarodnom kongresu Medicinskog foruma za Јugoistočnu Evropu u Banji Vrućici kod Teslića.

Skup je ne samo prilika za razmjenu iskustava, znanja I dostignuća u oblasti zdravstva već i prilika za promociju banjskih kapaciteta.

Predavači na kongresu su ugledni neurolozi,hirurzi, psihijatri ,internisti,porodični ljekari I drugi specijalisti. Cilj im je da razmijene iskustva i dođu do novih saznanja iz svojih oblasti.

"Odabrali smo najznačajnije teme od kojih najveći broj ljudi obolijeva u Republici Srpskoj. To su dijabetes, hipertenzija, moždani udar, srčani udar, onkološke bolesti, hirurška stanja, urgentna stanja", naveo je predsjednik Društva doktora medicine Republike Srpske Siniša Miljković.

Pokrovitelj kongresa je ministar zdravlja i socijalne zaštite, a veliki broj učesnika jedan je od načina promocije banjskih sadržaja.

"Ovaj kongres jeste prilika i da se razmijene znanja, da se razmijene iskustva, da se dođe do nekih novih vidova liječenja, dijagnostike, terapije", istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

"Imali smo i čast da nas posjeti predsjednik Svjetske medicinske asocijacije Јakohura iz Јapana, tako da to nije baš svakodnevni događaj ni za Repibliku Srpsku, a kamoli za Banju Vrućicu, tako da će priča o banji i našim kapacitetima, mogućnostima i zdravstvenom programu da ode u 20 zemalja Evrope", naglasio je direktor ZTC Banja Vrućica Aleksandar Radošević.

9. Međunarodni kongres Medicinskog foruma za Јugoistočnu Evropu završava se 9.septembra.