latinica  ћирилица
08/09/2018 |  15:57 | Autor: TANЈUG

Merkelova u Skoplju: Interes Njemačke i EU je stabilan Zapadni Balkan

Veliki interes Njemačke i Evropske unije je stabilan region Zapadnog Balkana, a teritorijalni integritet zemalja regiona je važna polazna tačka za to i treba da ostane kakav je sada, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u Skoplju.
Angela Merkel i Zoran Zaev (foto: dailymail.co.uk) -
Angela Merkel i Zoran Zaev (foto: dailymail.co.uk)

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u prvu zvaničnu posjetu Makedoniji, a sačekao ju je premijer Zoran Zaev.

"Zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu za EU i to je u našem sopstvenom interesu. Teritorijalni integritet je važna polazna tačka za region da ostane kakav je sada", navela je njemačka kancelarka na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim.

Podsjetila je da je Nemačka 2014. inicirala Berlinski proces upravo da bi se intenzivirala saradnja među zemljama Zapadnog Balkana.

Istakla je i da sa evropskog aspekta postoji veliki interes za stabilnost regiona Zapadnog Balkana, prenijela je MIA.

"Građani sami treba da odlučuju o budućnosti zemlje"

Merkelova je prethodno poručila građanima da mogu i treba sami da odlučuju o budućnosti svoje države. To može da bude članstvo u NATO-u i EU ako referendum od 30. septembra bude uspješan, rekla je Angela Merkel, ali je i dodala da ima i određenih preduslova da bi se to ispunilo, prenosi MIA.

"Postojao je spor između vaše zemlje i Grčke i moralo je da se nađe rješenje. Zato su pitanje imena i pitanje članstva povezani. I vi 30. septembra imate mogućnost, isto kao prije 27 godina, da glasate da li ćete pripadati EU I NATO-u, a to istovremeno znači prihvatanje dogovora sa Grčkom", rekla je Merkelova na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Zoranom Zaevom.

Makedonski premijer se zahvalio Merkelovoj na otvorenoj podršci Njemačke evroatlantskim integracijama Makedonije.

"Podrška koju dobijamo u našim naporima da izgradimo napredno evropsko društvo je ogromna i prijateljska", dodao je Zaev, prenosi MIA.

Njemačka kancelarka je ranije danas stigla u jednodnevnu posjetu Makedoniji, a ispred zgrade Vlade su je uz sve državne počasti dočekali Zaev i njegovi najbliži saradnici, javila je agencija MIA.

Merkelova je prva njemačka kancelarka koja je u posjeti Makedoniji, napominje agencija.