latinica  ћирилица
08/09/2018 |  17:52 ⇒ 09/09/2018 | 08:11 | Autor: RTRS

Prisluškivanja, bez polaganja računa – šta je obilježilo rad OBA-e

Prisluškivanje zvaničnika Srbije samo je posljednja, od brojnih afera koje su obilježile rad Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH u ovom mandatu.

Zbog toga je cijeli bezbjednosni sektor u BiH u teškoj situaciji, upozoravaju zvaničnici Srpske. Odgovornima smatraju, prije svih, srpske predstavnike u Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH, koji su dopustili takvo stanje.

Mandat Osmana Mehmedagića, na čelu OBE, obilježile su brojne afere – od opstrukcije rada glavnog inspektora, preko afera Ušće i prisluškivanja hrvatskih političara i biznismena, do zabrane ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH. Uz sve to, OBA je možda i jedina obavještajna agencija na svijetu koja radi bez parlamentarnog nadzora i to već duže od godinu.

- Ne postoji obavještajna služba u svijetu koja ne bi iskoristila tu šansu da ide u destrukciju. Јa se bojim da ćemo se, u vremenu ispred nas, suočiti sa posljedicama rada obavještajne službe bez parlamentarnog nadzora - kaže Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Kako izgleda kada OBA radi bez nadzora, potvrdio je slučaj Prilepin. Takvo, samostalno djelovanje OBE, koja je izašla iz ustavnih nadležnosti i preuzela ingerencije drugih agencija za provođenje zakona, može se smatrati i vrstom bezbjednosnog puča, poručuju zvaničnici Srpske.

- Institucije BiH su pale na ovom ispitu. One ne postoje. Neka jasno i glasno kažu da su bezbjednosne strukture sada preuzele i funkciju vođenja spoljne politike. Јa ne razumijem kako oni ne shvataju da su preskočeni - navodi Siniša Karan, generalni sekretar u Službi predsjednika Republike Srpske.

Umjesto da OBU stave pod kontrolu, institucije BiH, Predsjedništvo i Savjet ministara često staju u njihovu odbranu, kaže Karan. Tako, npr, u prisluškivanju zvaničnika Hrvatske, ministar bezbjednosti Dragan Mektić nije vidio ništa problematično.

- Sve do čega smo došli, sve što smo saznali, a o čemu je pisao portal Žurnal i zagrebački Nacional, smo preduzimali u skladu sa zakonom - rekao je  Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH (20.9.2017.)

A koga sve OBA prisluškuje i po kojem principu radi, više niko i ne zna. Procjene su da se prisluškuje oko 350 zvaničnika u RS, ali i pojedini hrvatski.

- Јa uopše ne razmišljam da li me neko prisluškuje ili ne prisluškuje, mene to ne opterećuje - napominje Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Gotovo da više niko i ne sumnja da je OBA isključivo pod kontrolom SDA i da je većina njihovih aktivnosti usmjerena protiv političkih protivnika ove stranke, a sve zahvaljujući izostanku bilo kakve institucionalne kontrole, što je, uostalom, priznao i ministar Mektić.