latinica  ћирилица
09/09/2018 |  16:28 ⇒ 21:15 | Autor: RTRS

Na izletištu Ledenac otvorena etno-kuća zmijanjskog tipa

Rekonstruisana etno-kuća zmijanjskog tipa, otvorena je na izletištu Ledenac, u Sitnici kod Ribnika, gdje je održana i kotlićijada. Manifestaciju i projekat organizovao je Sportsko-kulturni centar Ribnik, u saradnji sa lokalnom i republičkom vlasti.

Očuvati tradiciju i uspomenu na porijeklo naroda ovog prostora osnovni je motiv onih koji su se založili da etno-kuća, karakteristična za prijašnji period, bude sačuvana od propadanja.

"Objekat će služiti svojoj svrsi, gdje će biti organizovana različita izlaganja, predstave, okupljanja... Služiće u svrhu kulture i tradicije", kaže odbornik u SO Ribnik Mladenko Topalović.

Sredstvima Vlade i opštine Ribnik, rekonstruisana je krovna konstrukcija i urađeni nosivi stubovi, nakon čega slijedi dalje uređenje.

"S obzirom na to da imamo i zmijanjski vez koji je stavljen pod zaštitu UNESKO-a, ovo je savršena prilika da zaokružimo turističku priču i ponudu ovog kraja", rekla je direktorka Sportsko-kulturnog centra Ribnik Svjetlana Elez.

Etno-kuću otvorio je poslanik u Predstavničkom domu BiH Nikola Špirić, koji je istakao da obnavljanje etno-kuće ima veliki značaj za razvoj turizma ovog kraja.

"Ovdje treba da se udahnu novi sadržaji etno-kuće gdje će ljudi da njeguju kulturu i običaje. Sretan sam što mi je pripala čast da mogu da kažem da je ovaj objekat otvoren i da dalje možemo da radimo na izgradnji njegove unutrašnjosti", ističe Špirić.

Zamjenik načelnika opštine Ribnik Nebojša Karać zahvalio je Vladi Srpske za pomoć u obnovi etno-kuće.