latinica  ћирилица
09/09/2018 |  18:03 ⇒ 21:17 | Autor: RTRS

Sokolac: Obilježen Dan Treće sarajevske pješadijske brigade VRS

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, na vojničkom groblju Mali Zejtinlik u Sokocu, obilježen je Dan Treće sarajevske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, čijih je gotovo 500 pripadnika dalo život za Srpsku. Saborci i članovi porodica u Istočnoj Ilidži odali su i poštu prvim žrtvama NATO bombardovanja – Radmili i Radenku Galinac, koji su stradali na današnji dan 1995-te godine.

Na sveto mjesto Malog Zejtinlika, gdje je vječni smiraj našlo oko hiljadu srpskih heroja, stigao je i starina Čedomir Šućur. Da sa saborcima iz Treće sarajevske pješadijske brigade oda poštu onima koji su poginuli u odbrani srpskih ognjišta.

"Prva linija Treće sarajevske, nikad nepomjerena, nikud naprijed, nikud nazad, jedina bez rezerve, bez rezervnog položaja, svi smo bili jedan za sve, a svi za jednoga, naša maksima je bila umri i idi, ali izdajnik nemoj biti", kaže bivši borac Treće sarajevske pješadijske brigade Čedomir Šućur.

I branili su se kućni pragovi na najtežim linijama koje su pokrivale Žuč, na unutrašnjem prstenu Srpskog Sarajeva, ali i onom spoljnom gdje su se našli na udarnim pravcima muslimanskih snaga.

"Na vanjskom prstenu Nišićka visoravan i u pravcu Semizovca do spoja sa Ilijaškom brigadom, oko 500 boraca 3. sarajevske brigade je poginulo, nekoliko hiljada ranjeno", navodi ratni komandir čete vojne policije Treće sarajevske pješadijske brigade VRS Borislav Kondić.

Za sve iz ove brigade posebno je težak deveti septembar – dan kada su prije 23 godine NATO bombe u Semizovcu ubile njihovog saborca Radenka Galinca i njegovu sestru Radmilu. I to dok su se vraćali sa groblja gdje im je 15 dana ranije sahranjen brat Radovan. S njima u vozilu koje su morali zaustaviti zbog neposredno razrušenog dijela puta bio je i Kondić.

"I u tom momentu je naišao novi let, ponovio je i ponovo je reketirao, pogodio je tačno na isto mjesto gdje smo mi bili, mi smo postradali, oni su bili sa moje desne strane i svi smrtonosni geleri su otišli na njih, a na kraju, po treći put je nadletio taj isti avion, pošto nije imao više raketa, on je pucao na nas topom, da bi potvrdio da smo sigurno nastradali", priča Kondić.

Јasno je da su NATO snage tada izvršile agresiju na Republiku Srpsku, i to dovoljno govori o našim negativnim emocijama kada je riječ o NATO strukturama, istakao je bivši pripadnik čete vojne policije Treće sarajevske i aktuelni poslanik u bh. parlamentu Staša Košarac.

"Vidljivo je, nažalost, da postoje i danas tendencije da su neki političari iz FBiH, ali nažalost i neki iz Republike Srpske, i dalje naklonjeni prema NATO-u, to je vidljivo kroz nepoštovanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti od strane Mladena Ivanića, s obzirom na činjenicu da kao član Predsjedništva nije zaustavio nikakve aktivnosti oko vojne vježbe na Manjači", rekao je Košarac.

Sva priča o NATO integracijama trebalo je da prestane onog trenutka kada su institucije Srpske donijele rezoluciju o vojnoj neutralnosti, naglašava Košarac i dodaje da će biti nastavljena inicijativa da se u Srpskoj obilježava Dan sjećanja na žrtve NATO agresije.

Uskoro bi trebalo da bude predložen i datum, a to možda bude i deveti septembar, kada je pod NATO bombama razorena porodica Galinac.