latinica  ћирилица
10/09/2018 |  09:43 ⇒ 09:51 | Autor: SRNA

Pavlović: Crna Gora ne smije ćutati na početak stvaranja "Velike Albanije"

Poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Koča Pavlović upozorio je da Crna Gora ne smije dalje ćutati na početak realizovanja projekta "Velike Albanije", čiji su prvi korak vlade Edija Rame i Ramuša Haradinaja najavile za 1. januar 2019. godine.
Demokratski Front - Foto: ilustracija
Demokratski FrontFoto: ilustracija

"Ćutanje EU i SAD o tom problemu je neprihvatljivo i krajnje licemjerno i Crna Gora mora zahtijevati jasnu osudu te opasne namjere vlada Albanije i /samoproglašenog/ Kosova, koja može pokrenuti talas sukoba u regionu", smatra Pavlović.

On je dodao da brisanje granice između samoproglašenog Kosmeta i Albanije nesporno predstavlja početak realizovanja tog "opasnog, nacionalističkog, velikodržavnog projekta kojim se izražavaju aspiracije i prema nekim dijelovima" teritorije Crne Gore.

"Zbog toga se Crna Gora mora vrlo glasno usprotiviti najavljenom ujedinjenju /samoproglašenog/ Kosova sa Albanijom, i mora odlučno zahtijevati da SAD i EU prekinu dvolično ćutanje i da osude i odbace ovu namjeru vlada Albanije i /samoproglašenog/ Kosova, koja je veoma opasna za Crnu Goru i koja može zapaliti cijeli region", naglasio je Pavlović.

On je pozvao albanske političare i ugledne ličnosti albanske zajednice u Crnoj Gori da jasno i nedvosmisleno osude i odbace "najavljeno brisanje granice između /samoproglašenog/ Kosova i Albanije, kao i da odbace velikodržavni projekat `Velike Albanije` kojim se negira teritorijalni integritet države Crne Gore".