latinica  ћирилица
10/09/2018 |  09:47 ⇒ 12:01 | Autor: SRNA

Zvaničnici Srpske čestitali Јevrejima Roš Hašanu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku svim Јevrejima i jevrejskim opštinama u Republici Srpskoj i BiH, povodom jevrejske Nove godine - Roš Hašane.
Željka Cvijanović i Milorad Dodik - Foto: ilustracija
Željka Cvijanović i Milorad DodikFoto: ilustracija

"Svim Јevrejima u Republici Srpskoj i BiH upućujem iskrene čestitke povodom Roš Hašane, sa željom da ovaj praznik dočekate u dobrom zdravlju, sreći i veselju zajedno sa svojim porodicama i prijateljima", navodi se u čestitki.

Dodik je poželio da radost proslave velikog praznika Roš Hašane obasja domove i donese blagoslov i svako dobro jevrejskom narodu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku jevrejskim opštinama i svim Јevrejima u Republici Srpskoj i BiH povodom jevrejske Nove godine - Roš Hašane.

"U ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, povodom jevrejske 5779. Nove godine - Roš Hašane, svim Јevrejima u Republici Srpskoj i BiH, upućujem iskrene čestitke. Želim vam da ovaj veliki praznik provedete uz puno radosti, sreće i porodičnog zadovoljstva", navodi se u čestitki.

Cvijanovićeva je izrazila nadu da će ovaj praznik, koji u jevrejskoj tradiciji predstavlja "praznik rađanja svijeta", biti podstrek i podsjećanje na važnost međusobnog poštovanja, tolerancije i praštanja.

Јevreji širom svijeta slave dolazak 5779. jevrejske Nove godine - Roš Hašana. Danas je prvi dan ovog praznika.

Vjeruje se da se tada čovjek oslobađa društvenih tegoba da bi u novu godinu ušao očišćen od grijeha, a da bi cijela godina bila slatka na novogodišnjoj trpezi su slatkiši - jabuke i med.

Јevrejska Nova godina računa se po Tori od postanka svijeta, obilježava se dva dana, i to u sinagogama, molitvama pokajanja. To je period preispitivanja, šta se u prethodnoj godini loše uradilo, da bi se to moglo popraviti u narednoj godini