latinica  ћирилица
10/09/2018 |  14:57 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Na Crnom Vrhu obilježeno 26 godina od stradanja Srba

Parastosom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na Spomen-ploču koja je više puta bila skrnavljena, na Crnom Vrhu kod Zvornika, obilježeno je 26 godina od zločina nad 11 civila i pripadnika Policije i Vojske Republike Srpske, koje su 10. septembra 1992. godine ubili pripadnici muslimanskih jedinica iz Srebrenice.

10. septembra 1992. godine, u zasjedi muslimanskih jedinica na srpsku kolonu vozila na magistralnom putu Zvornik - Tuzla, stradao je i Dalibor Јović.

"Dolazim svake godine. Godine prolaze, tuga ostaje, šta ćeš", istakao je Sretan Јović, otac poginulog Dalibora.

Prije 26 godina, srebrenički muslimani su prešli više od 60 kilometara da bi, presjecajući kolonu vozila koja se kretala od Crnog vrha prema Zvorniku, izvršili neviđeni zločin.

Niko Kisić, potpredsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske kaže da je cilj naravno svih ovih međunarodnih i bošnjačkih struktura u Sarajevu da se Srbi okrive kao ratni zločinci za sva dešavanja na ovim prostorima, što nije istina.

"Srbi kao narod branili su svoja ognjišta, svoju djecu, porodice i sačuvali su ih", navodi Kisić.

Miodrag Pavlović, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Zvornik ističe da oni njih nisu mogli spasiti smrti.

"Ali možemo da ih spasimo od zaborava, da se podsjećamo. Јer kad tad nečija savjest će proraditi i trebao bi da ispita istinu i koja se ovdje desila", rekao je Pavlović.

Porodice ubijenih Srba najviše boli činjenica da za ovaj zločin i pored brojnih dokaza, niko nije odgovarao. Žive u nadi da će odgovorni kad-tad biti izvedeni pred lice pravde.