latinica  ћирилица
10/09/2018 |  15:08 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Šamac: Kuće za porodice koje su u poplavama izgubile krov nad glavom

U Novom Selu kod Šamca počela je izgradnja tri kuće za porodice koje su u poplavama 2014. godine ostale bez krova nad glavom.

Ukupna vrijednost projekta koji obuhvata i rekonstrukciju 17 stambenih objekata je oko 230.000 maraka. Finansijeri projekta su Evropska unija, Vlada Republike Srpske i opština Šamac.

Arifa Mešanović sa suprugom Draganom Krstanovićem četiri godine živi u neuslovnom dvorišnom objektu, jer je vodena stihija srušila kuću i odnijela sav imetak. Očekuje da će do zime useliti u novu kuću.

"Sve je uništeno, od odjeće, suđa, namješataja- sve, nisam imala ništa za šta bih se uhvatila i rekla: ostalo je nešto", navela je Arifa.

Porodica Voćkić doživjela je sličnu sudbinu.

"Bili smo u šatoru pred kućom, znaju ljudi, dolazili su iz neke komisije. Mi smo u šatoru bili. Kako smo se osjećali: grozno, ne daj Bože nikad ovo što smo preživili", navodi Zora Voćkić iz Novog Sela.

Šamac je jedna od 24 opštine u Srpskoj koja učestvuje u programu za oporavak od poplava putem stambenog zbrinjavanja. Ukupna vrijednost projekta je 7,9 miliona evra.

"Ovim javnim pozivom prijavilo se preko 100 aplikanata na području opštine Šamac, a 17 je samo prošlo. Konačnu rang-listu rangiranja želim naglasiti, utvrdio je UNDP u Sarajevu", kaže Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac.

U okviru programa stambenog zbrinjavanja u Šamcu će biti sanirano i adaptirano još 17 kuća.