latinica  ћирилица
10/09/2018 |  19:30 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Zaoštrena retorika Beograda i Prištine – nova Tačijeva provokacija

Nemogućnost da spriječe posjetu predsjednika Srbije, bila je, čini se, prst u oko Prištini.

Osim blokada, i incidenata, Hašim Tači traži da - kao predsjednik samoproglašenog Kosova, posjeti Preševsku dolinu, a u kojoj ga, kako su poručili iz MUP-a Srbije, čekaju policijske lisice. Priština je iz revolta odbila ulazak i francuskom humanitarcu Arnou Gujonu.

Iako je u medijima unaprijed proglašen Vučićevim Gazimestanom, govor predsjednika Srbije nije sadržao prijedlog ili okvir prijedloga rješenja za Kosovo, kako je najavljeno. Po mišljenju mnogih analitičara, to je znak da je plan o razgraničenju propao, ipak, diplomatsku pobjedu, kažu, jeste ostvario.

"Dobro je to što je izgladio odnose s crkvom i to se vijdelo u govoru. ipak, povukao je ručnu kočnicu, jer shvatio da od razgraničenja nema ništa. prije svega nema podršku svog naroda", ističe politički analitičar Cvjetin Milivojević.

Igor Simić potpredsjednik Srpske liste ističe da je veličanstvena posjeta kakvu nisu imali decenijama, gdje je ujedinio više nego ikad narod na KiM.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da je govor predsjednika bio istorijski jer je pružio perspektivu nove, stabilne Srbije koja nema pretenzije da pobjeđuje u ratovima nego u privredi.

Albanaci su morali da spasavaju dostojanstvo i peru se kod sopstvenog naroda organizujući nerede, za šta srpska policija ima saznanja.

Nebojša Stefanović, ministar policije kaže da je to bio za njih takav udarac, da su zvali veterane na svaki način.

Prištinski mediji objavili su i da će Hašim Tači koji je na potjernici Srbije, uzvratiti posjetom Preševskoj dolini, ali je prijetnja zatvorom Tačiju ipak ohladila glavu, pa se sa Albancima sa juga Srbije sastao u Prištini.

Kosovski predsjednik Hašim Tači kaže da bi volio doći u Preševo.

"Ali okolnosti su trenutno takve da Beograd ne smatra da je moja prisutnost tamo opravdana i korisna. Nisam poslao zahtjev jer mogu pretpostaviti koji će biti njihov odgovor", istakao je Tači.

Tači se žalio na dio govora o Miloševiću kao dobrom lideru, a na taj ali i o šahovnici u Kninu protestvovali su hrvatski političari koji su pozivali na povlačenje ambasadora. Američki ambasador u Beogradu i evropska predstavnica Maja Kocijančić, nakon optimističnih progonoza saopštili su da je posjeta ipak pokazala koliko će teško biti doći do dogovora. Srbima na Kosmetu, značio je i sam dolazak predsjednika države.

Nakon govora u Mitrovici možda nismo ništa više upućeni u moguća rješenja i pregovore koji se vode o Kosovu, ali s obzirom da je javno izrečeno pred narodom Kosmeta, sigurno je da Srbija nikada neće priznati ovakvo Kosovo i da će se mjesto u njemu i za Srbe i Albance i dalje tražiti kompromisom.