latinica  ћирилица
11/09/2018 |  11:24 ⇒ 20:07 | Autor: srpskainfo.com

Uhljebljavanje pred kraj mandata: Stara praksa, novi troškovi

Praksa zapošljavanja stranačkih aktivista u institucije Bosne i Hercegovine se nastavlja, što pokazuje i dnevni red današnje sjednice Savjeta ministara BiH.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Naime, za današnju sjednicu delegirano je čak 18 izmjena i dopuna pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u raznim institucijama.

Tako se na dnevnom redu nalaze izmjene sistematizacija u Kancelariji za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Instituta za metrologiju, Agenciji za bezbjednost hrane, Ombudsmana za zaštitu potrošača, Fonda za povratak i brojnih drugih ustanova i agencija o čijem radu i svrsi se malo zna.

Da ova lista ne prođe bez "zvučnijih" institucija glomaznog aparata BiH pobrinuli su se rukovodioci Ministarstva spoljnih poslova, Generalnog sekretarijata Savjeta ministara, Direkcije za evropske integracije, Agencije za identifikacione dokumente (IDDEEA), Agencije za zaštitu ličnih podataka, Agencije za javne nabavke, Agencije za državnu službu, Obavještajno-bezbjednosne agencije, Kancelarije za zakonodavstvo, Instituta za intelektualnu svojinu, Agencije za poštanski saobraćaj, i drugih.

Za svaku od ovih institucija predviđeno je proširenje i uvođenje novih radnih mjesta, a po izvorima iz Savjeta ministara za mnoge od njih su previđeni, slučajno ili ne, kriterijumi koji odgovaraju licima koja su već zaposlena po osnovu ugovora o privremenom radu, mahom stranačkim aktivistima SDA, HDZ, SDS i PDP.

Posebno zanimljiv je i slučaj Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, čiji je direktor Osman Mehmedagić za istu sjednicu delegirao i izmjenu pravilnika o korišćenju sredstava za reprezentaciju kojim se predviđa proširenje budžeta za gošćenje na teret poreskih obveznika sa trenutnih 60.000 KM na 120.000 KM.

Izvor: Srpskainfo