latinica  ћирилица
11/09/2018 |  12:22 | Autor: SRNA

Počelo suđenje Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Tužilaštva i odbrane pred Sudom BiH počelo je suđenje bivšem zamjeniku glavnog tužioca Tužilaštva BiH Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Tužilaštvo BiH tereti Mihajlovića da je kao službeno lice i šef Odjeljenja za privredni kriminal propustio vršiti nadzor nad svojim daktilografom Sedinom Beridan Zuhrić, ali i predmetima koje je dužio.

"Mihajlović je nesavjesno postupio u nadzoru nad radom Sedine Beridan Zuhrić, koja je iz više predmeta koje je vodio optuženi, uzela privremeno oduzeti novac. Bio je svjestan te mogućnosti i vjerovao da do toga neće doći, što se pokazalo kao suprotno i na taj način nastala je teža povreda prava osoba od kojih je privremeno oduzet novac", rekao je čitajući optužnicu tužilac Emir Neradin.

Prema optužnici, Zuhrićeva je prisvojila privremeno oduzeti novac iz devet predmeta, pri čemu joj je propuštanje dužnosti nadzora od strane Mihajlovića omogućilo i zadržavanje prisvojenog novca bez mogućnosti da bude otkriveno njeno nezakonito postupanje, a usljed čega je nastupila imovinska šteta od više od 100.000 KM.

Tužilaštvo je danas najavilo da će optužnicu dokazivati saslušanjem 47 svjedoka i dokazati Mihajlovićevu krivicu, prenosi Birn.

Mihajlovićev advokat Vlado Adamović rekao je da je koncepcija optužbe "van svake pameti".

Optužnica protiv Mihajlovića nije smjela biti potvrđena, smatra Adamović, jer se pred Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu vodi istraga protiv Zuhrićeve, dodajući da će ako dođe do optuženja, postojati dva suđenja o istoj stvari.

Adamović je zatražio odgađanje postupka do rješenja slučaja koji se vodi protiv daktilografa ili spajanje predmeta, što je Sud odbio. On je optužnicu nazvao apsurdnom, jer, kako je naveo, drugi tužioci su potpisivali radnju izvršenja krivičnog djela, a Mihajloviću se sudi.

"Suđenje niti je fer, niti je pravično. Čak sedam svjedoka Tužilaštva, potpisivali su odluke kojima je Zuhrićeva prisvajala sebi novac i oni nisu optuženi, a Mihajlović jeste, jer kako se navodi u optužnici, za to nije ni znao, niti je to naredio, a ni mogao znati. Osim toga, mi smo protiv tih sedam tužilaca podnijeli krivične prijave, a oni su svjedoci Tužilaštva. Zato smatram da ovo suđenje nije pravično“, kazao je Adamović.

"Ako je Mihajlović, kako se navodi u optužnici, optužen da je bez znanja i svijesti nešto počinio i optužen za radnje koje je počinila Sadina Beridan Zuhrić, onda bi to trebali biti i svi tužioci Tužilaštva BiH, a pogotovo oni koji su joj potpisali odluke o izuzimanju novca", smatra Adamović.

Na narednom ročištu svjedočiće tužilac Oleg Čavka, čemu se odbrana protivila, jer je jedan od sedam tužilaca protiv kojih je podignuta krivična prijava.

Sud je odbio žalbu odbrane, a Čavka će iskaz dati 2. oktobra.